Salariul mediu net a avansat cu 2,9 procente in luna noiembrie a anului 2004, comparativ cu luna octombrie, romanii castigand 6,2 milioane lei, potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS).

Romanii au castigat in luna noiembrie a anului 2004 cu 2,9% mai mult fata de luna octombrie, ajungand la un salariu mediu net de 6.245.148 lei. Si aceasta in conditiile in care, in primele 11 luni ale anului trecut, preturile au avut o crestere medie lunara de 0,8%. Potrivit INS, cele mai mari procente de crestere (+9,1%) au fost consemnate pentru lucratorii din administratia publica si aparare, precum si pentru cei din sistemul public de asigurari sociale. Lor le-au intrat in buzunare 9.003.399 lei, reprezentand salariul mediu net pe ramura. Mai bine a fost si pentru angajatii din industria de echipamente electrice si optice, al caror castig mediu net s-a majorat cu 6,6 procente in luna noiembrie, fata de cea anterioara, ajungand la 6.802.442 lei. Alte domenii mai profitabile pentru lucratori au fost comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor si a bunurilor personale si de uz gospodaresc. Aici, luna noiembrie a insemnat o crestere salariala de 5,3 procente comparativ cu luna octombrie. Tradus in cifre, aceasta inseamna un castig salarial mediu net de 5.416.684 lei. Procente de crestere (+4,6%) au fost inregistrate si in alte ramuri ale industriei prelucratoare, precum cea alimentara (alaturi de bauturi si tutun). Din pacate, angajatii din alte domenii au fost atinsi de efectele negative ale scaderii drastice a cotatiilor monedei unice europene, in special cei care lucreaza in companiile multinationale. La polul opus s-au situat angajatii din industria extractiva (extractia hidrocarburilor si servicii anexe), pentru care cele 8,5 procente negative inregistrate in luna noiembrie au fost echivalente cu o scadere salariala de aproximativ 800.000 lei. Regresul a continuat tendinta negativa inregistrata la nivelul ramurii in luna octombrie fata de cea anterioara, cand salariile au scazut cu 16,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri