Constructia viitoarelor reactoare 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda va incepe anul viitor, a declarat Dan Ionescu, directorul general al EnergoNuclear, compania de proiect care va construi si pune in functiune aceste reactoare.
"In 2011 va incepe derularea propriu-zisa a proiectului: achizitii, inginerie, constructie", a precizat Dan Ionescu (foto), citat de NewsIn.

La randul sau, Adrian Borotea, directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, unul din investitorii privati in cadrul acestui proiect, a declarat ca este posibil ca, pentru reactoarele 3 si 4, constructia sa demareze chiar din primavara anului viitor.

"Noi acum incercam sa recuperam intarzierea de cateva luni ce s-a produs din cauza procedurilor de licitatie publica. Initial, aceste licitatii nu erau avute in vedere. Si orice intarziere scumpeste proiectul", a afirmat Adrian Borotea.

Constructia celor doua reactoare ar putea dura cinci-sase ani, Unitatile 3 si 4 urmand sa fie puse in functiune cel mai probabil dupa 2016.

In prezent, se desfasoara faza de pre-proiect la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, care dureaza 18 luni si ar trebui sa se incheie la 30 septembrie 2010.

Spre deosebire de primele doua reactoare, la care investitia este integral publica, statul a preferat, din lipsa de surse de finantare, sa recurga la o formula mixta pentru urmatoarele doua reactoare, la care sa participe mai multe grupuri private.

Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati a inceput la 4 decembrie 2007. In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.

Apoi, Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

Costul estimat pentru cele doua reactoare este de 4 miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip CANDU 6.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri