Producatorii vor fi obligati sa-si vinda electricitatea scoasa pe piata libera la licitatie, prin OPCOM, si sa faca publice toate datele contractelor, inclusiv preturile minime. In plus, o parte dintre contractele cu energie hidro semnate pina acum ar putea fi anulate.

Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, s-a declarat convins ieri ca nu vor mai exista, de la 1 decembrie, contracte de vinzare de electricitate partinitoare.

1 decembrie este data de la care OPCOM - Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania - va lansa serviciul numit Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale (PCCB). Pe PCCB se vor tranzactiona contracte bilaterale cu termene de livrare de cel putin o luna. Va exista un contract-cadru, elaborat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), licitatia va porni de la un pret minim, iar producatorii vor fi obligati sa faca publica oferta lor, inainte de licitatie, precum si rezultatele licitatiei, dupa incheierea acesteia, si desemnarea cistigatorului.

Noul serviciu va impiedica negocierea directa intre furnizorii si producatorii de electricitate, in conditiile in care presedintele Traian Basescu afirma, recent, ca piata s-a liberalizat mai devreme decit trebuia si ca, de pe urma acestui fapt, profita baietii destepti, care cumpara energie ieftina de la Hidroelectrica, in detrimentul altora, care nu au acces la aceasta si trebuie sa cumpere de la Termoelectrica, la preturi usturatoare.

Doar 14% din productie, scoasa la licitatie in 2006

Seres a mai declarat ca a solicitat conducerilor producatorilor de energie sa-si vinda marfa exclusiv prin OPCOM si ca a cerut conducerii Hidroelectrica sa rezilieze toate contractele vechi, pe termen lung, incredintate direct baietilor destepti, care pot fi denuntate unilateral. Traian Oprea, directorul general al Hidroelectrica, sustine insa ca este vorba despre contracte-cadru, elaborate de ANRE dupa model european si care, reziliate unilateral, ar insemna procese si despagubiri. Cu toate acestea, directorul Hidroelectrica spune ca, in doua-trei saptamini, vor exista si rezultate in privinta contractelor cu baietii destepti, care vor fi, oricum, renegociate la sfirsitul anului. Seres a afirmat ca Hidroelectrica are la dispozitie circa doi Terrawati/ora pentru vinzarea prin licitatie, in 2006, adica aproximativ 14% din productia prognozata de companie pentru acest an, de 14,8 Twh. Pina la 1 iulie 2005, deschiderea pietei era de 55%, de la acea data producatorii avind voie sa vinda 80% din productia lor pe piata libera.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri