Companiile de specialitate au recuperat anul trecut 24% din creante, respectiv 264 mil. euro din totalul de 1,1 mld. euro, iar veniturile din colectarea creantelor au fost de aproximativ 19 mil. euro, a spus presedintele Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC), Cristian Ionescu.
Numarul creantelor a crescut in 2009 cu 76%, la 3,6 milioane de cazuri, iar valoarea acestora a urcat cu 71% fata de cea din 2008, la 1,1 miliarde euro, potrivit NewsIn.

Cristian Ionescu a adaugat ca firmele de colectare a creantelor au reusit sa recupereze anul trecut aproape 2,2 milioane de creante de la persoanele fizice, in valoare de 218 milioane euro, iar pe segmentul corporativ au fost finalizate cu succes 70.600 de cazuri, sumele recuperate insumand 45,5 milioane euro.

"In anul 2009 au existat 3,36 milioane debite restante de la persoanele fizice, in valoare de 950 milioane euro, iar volumul restantelor la credite s-a dublat in trimestrul patru din 2009 fata de inceputul anului trecut si a ajus la 247.957 de cazuri. Pe segmentul creantelor de recuperat intre persoane juridice, valoarea incredintata spre recuperare a fost de 150 milioane euro, cu un numar de 83.000 de cazuri", a precizat presedintele AMCC.

Recuperatorii sustin ca numarul cazurilor de executari silite a crescut semnificativ in 2009, in conditiile in care in anii anteriori crizei economice "principalul motor de crestere al pietei de colectare il constituia segmentul de colectare amiabila".

Numarul creditelor neperformante ale persoanelor fizice din Romania s-a dublat in a doua parte a anului 2009, fata de primele doua trimestre, iar valoarea maxima a portofoliilor externalizate a ajuns la 81 milioane euro in trimestrul IV, a mai spus Ionescu.

Numarul romanilor care nu si-au mai putut onora datoriile avute la diferiti creditori din strainatate a crescut de patru ori in ultimul trimestru al anului trecut fata de prima parte a lui 2009, iar valoarea datoriilor catre creditorii externi a crescut de la 1 milion euro in trimestrul I la 4 milioane euro in trimestrul IV.

"Este vorba despre acei romani care au trait in strainatate si si-au facut credite si acum s-au intors in tara si nu mai au de unde sa-si plateasca datoriile", a explicat Ionescu.

Cele 10 companii membre in AMCC insumeaza aproximativ 80% din cota de piata a colectarii creantelor comerciale, avand in total peste 1.500 de angajati, potrivit datelor asociatiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri