Veniturile SIF Transilvania au urcat in primele noua luni cu aproape 50%, la 285 milioane lei (64,3 milioane euro), datorita vanzarii unor pachete de 0,43% din actiunile Erste si 0,7% din titlurile BRD, iar cheltuielile cu personalul au crescut cu 15%, la 15 milioane lei (3,4 milioane euro).
Societatea de investitii financiare a inregistrat in primele noua luni ale anului trecut venituri de aproape 191 milioane lei.

SIF Transilvania a vandut in primele noua luni din acest an titluri din portofotliu in valoare de 255,6 milioane lei (57,6 milioane euro), aproape dublu fata de perioada similara din 2011. In acelasi timp, cheltuielile au urcat cu 9%, la 56,1 milioane lei (12,6 milioane euro), de la nivelul din perioada similara a anului trecut, de 51,6 milioane lei.

Cheltuielile cu personalul au crescut cu 15%, la peste 15 milioane lei (3,4 milioane euro), de la 11,1 milioane lei in primele noua luni din 2011. La finele lunii septembrie, societatea avea 73 de angajati, fata de 75 la sfarsitul anului trecut.

"Drepturile salariale, cumulate cu stimulentele acordate din fondul de participare la profitul realizat in anul precedent, platite sau de platit salariatilor in perioada analizata din exercitiul financiar 2012, au insumat 10,1 milioane lei, si sunt inregistrate pe cheltuielile societatii", se spune intr-un raport al SIF Transilvania.

Cheltuielile cu contributiile la asigurari, concedii si indemnizatii si la fondul de garantare a creantelor salariale, aferente tuturor drepturilor acordate personalului, au insumat aproape 2,2 milioane lei.

"In aceste conditii, rezulta ca totalul cheltuielilor cu personalul (drepturile acordate administratorilor, directorilor cu contract de mandat si salariatilor, cumulate cu contributiile sociale aferente) a insumat 15,08 milioane lei, din care 6,59 milioane lei salarii si asimilate, 6 milioane lei stimulente din fondul de participare la profitul realizat in anul 2011 si 2,19 milioane lei contributii sociale suportate de societate, aferente tuturor drepturilor acordate", se arata in raport.

Societatea de investitii financiare a fost cea mai profitabila dintre cele cinci SIF-uri dupa primele noua luni, cu un castig de 196 milioane lei (44,2 milioane euro), cu 65% peste castigul din aceeasi perioada a anului trecut, de 119 milioane lei. Astfel, societatea se apropie de castigul net de 207 milioane lei (49 milioane euro) de anul trecut.

La finele lunii septembrie din acest an, SIF Transilvania mai avea 3,07% din titlurile BRD si 0,67% din titlurile Erste.

Societatea de investitii financiare a vandut in primul trimestru, cand bursa era pe crestere, un pachet de titluri reprezentand 1,05% din actiunile BRD, si participatia sa a scazut la 2,72%. Ulterior, cand bursa a scazut dupa datele ex-dividend si piata a inceput sa evolueze incert, SIF a inceput sa cumpere actiuni BRD, astfel ca dupa al doilea trimestru a ajuns sa detina 2,99%, iar la finele lunii septembrie 3,07%.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste participatia la Erste, SIF Transilvania nu a mai recumparat actiunile vandute. Astfel, participatia sa a scazut in primele trei luni de la 1,1% la 1,08%, pentru ca la finele lunii iunie sa ajunga la 0,93%. Pachetele mai importante de titluri Erste au fost vandute in al treilea trimestru, cand societatea a cedat 0,26% din actiuni.

SIF Transilvania a cedat la finele lunii iunie si un pachet reprezentand 5,26% din actiunile operatorului portuar Chimpex Constanta (CHEM), pentru 5,5 milioane lei. Societatea a vandut titlurile respective la pretul de 9,8 lei/actiune, cu 0,1 lei peste cel propus de Ameropa Holding in oferta de preluare care se derula chiar in acea perioada la Chimpex. Astfel, oferta de preluare a esuat.

Ulterior, investitorul care a preluat pachetul de la SIF Transilvania a ajuns sa detina 6,7% din actiunile Chimpex, pe care le-a vandut la inceputul lunii octombrie catre Ameropa la un pret cu 14% peste cel platit in iunie catre SIF Transilvania. Investitorul a incasat astfel 8,5 milioane lei, obtinand astfel un profit de aproape 800.000 de lei in trei luni din diferenta de pret la care a cumparat actiunile de la SIF Transilvania si cel la care le-a vandut catre Ameropa.

Societatea de investitii financiare a fost activa in acest an si pe partea de cumparare, majorandu-si participatia la Fondul Proprietatea (de la 0,34% la 0,75%), la OMV Petrom (de la 0,18% la 0,19%), la Transgaz (de la 0,31% la 0,4%), precum si la Transelectrica (de la 0,32% la 0,72%).
La finele lunii septembrie, SIF Transilvania avea un activ net de 1,089 miliarde lei, cu 18,2% sub valoarea de anul trecut, de 1,331 miliarde lei, astfel ca societatea inregistreaza cea mai severa corectie la nivelul activului in acest an.

Actiunile SIF Transilvania au fost printre cele mai tranzactionate de la Bursa in acest an, investitorii fiind atrasi de profitul ridicat inregistrat si mizand pe faptul ca societatea va distribui si anul viitor aproape intregul profit actionarilor.

La mijlocul lunii mai, investitorii romani detineau 83,13% din actiunile SIF Transilvania, astfel 7,03 milioane de persoane fizice aveau 67,53% din titlurile SIF, iar 421 de persoane juridice aveau 15,6%. Restul de 16,87% din actiuni erau in portofoliile investitorilor straini (15,9% la 82 de persoane juridice, iar 0,97% erau la 1.965 de persoane fizice).

In prima parte a sedintei bursiere de vineri, actiunile SIF Transilvania erau tranzactionate la 0,6055 lei, pret cu 1% sub inchiderea de joi. Raportat la acest pret, capitalizarea bursiera a societatii este de 662 milioane lei (145 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri