Preturile la producator din sectorul industrial au inregistrat o crestere de 1,3% in aprilie fata de luna precedenta, in conditiile in care au avut loc scumpiri in aproape toate industriile, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Cresterea din aprilie este mai mare fata de cea inregistrata in martie, de 1%. Fata de aprilie 2009, preturile productiei industriale au urcat, in medie, cu 5,6%, peste rata de 4,51% inregistrata intre martie 2009 si martie 2010.

Preturile din industria extractiva au saltat cel mai mult in aprilie, cu 2,16%. Potrivit calculelor INS, preturile din industria prelucatoare au crescut cu 1,61% fata de cele din martie, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat s-a ieftinit intr-o luna cu 0,39% in medie, iar preturile pentru distributia apei, salubritate si alte asemenea activitati au urcat in aprilie cu 0,37%.

Pe ultimele 12 luni, preturile din industria extractiva au saltat cu 2,40%, cele din industia prelucratoare cu 6,19%, activitatile de productie si furnizare a energiei electrice si termice, gaze, apa calda si aer conditionat s-au scumpit cel mai mult, cu 3,49%, iar cele pentru utilitati - distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor sau activitati de decontaminare - utilitati supuse unor regimuri de monopol regional sau national -, au inregistrat o crestere medie a preturilor de 5,52%.

Pe marile grupe industriale, cele mai mari scumpiri din aprilie s-au inregistrtat in industria bunurilor intermediare (2,59%) fata de martie, in timp ce bunurile de capital s-au ieftinit usor.

Fata de situatia din aprilie 2009, cele mai ample scumpiri din luna aprilie a acestui an au avut loc in industria energetica (14,29%), in vreme ce bunurile de capital s-au ieftinit, in medie, cu 0,66%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri