Costurile totale orare de munca in Romania au crescut in primul trimestru din 2010 cu 7,4% fata de perioada similara din 2009, fiind al doilea ritm de crestere din Uniunea Europeana (UE), dupa Bulgaria, arata datele publicate de biroul european de statistica Eurostat.

Dintre tarile membre ale UE, Bulgaria a avut cea mai mare crestere a costurilor cu forta de munca in primul trimestru din 2010, de10,5%, fata de aceeasi perioada a lui 2009. Cele mai mari scaderi au fost inregistrate in Lituania (-11%), Letonia (-7,2%), Estonia (-5,5%) si Cehia (-3,1%), potrivit NewsIn.

La nivelul UE, costurile cu forta de munca au avansat in primul trimestru cu 2,2%, in timp ce in zona euro, cresterea a fost de 2,1%.

Pe ramuri de activitate, costurile cu ora de munca au crescut in UE cu 1,8% in industrie, cu 1,4% in constructii si cu 2,5% in servicii, in timp ce in zona euro, costurile au fost cu 1,8%, 2,1%, respectiv 2,2% mai mari.

In Uniunea Europeana, costurile orare cu salariile s-au majorat in primul trimestru cu 2,3%, iar celelalte cheltuieli non-salariale au crescut cu 1,9%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate de biroul european de statistica.

In zona euro, costurile orare cu salariile au crescut in perioada ianuarie-martie 2010 cu 2%, fata de primul trimestru al lui 2009, in timp ce celelalte cheltuieli non-salariale au crescut cu 2,1%. In T4 2009, in eurozona, costurile orare cu salariile au crescut cu 1,6%, iar celelalte cheltuieli non-salariale au crescut cu 2%, in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), costul orar al fortei de munca din Romania a crescut in primul trimestru al anului 2010 cu 1,82% fata de trimestrul precedent, in conditiile in care majorarea costului din invatamant a fost de 12%, in administratie publica de 7,83%, iar in sanatate si asistenta sociala de 7,65%.

Cele mai mari scaderi ale costului orar s-au inregistrat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-5,86%), industria prelucratoare (-2,98%) si industria extractiva (-2,39%), datele fiind ajustate dupa numarul de zile lucratoare. In serie bruta, cifrele sunt asemanatoare.

Majorarea cea mai importanta a costului orar al fortei de munca a provenit de pe componenta salariala, cu un avans de 1,87%, in timp ce costurile nesalariale (indirecte) au urcat cu 1,64%.

Fata de aceeasi perioada din 2009, costul orar al fortei de munca s-a majorat cu 4,74%, cele mai mari cresteri fiind in industria extractiva (15,86%) productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (12,94%) si informatii si comunicatii (12,76%).

Cele mai importante scaderi s-au inregistrat in invatamant (-5,67%), administratie publica (-1,50%) si activitati de spectacole, culturale si recreative (-1,30%).

Potrivit datelor publicate anterior de INS, castigul salarial mediu net a fost in martie de 1.509 lei, mai mare cu 7,6% in termeni nominali fata de martie 2009.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri