Perspectiva privind evolutia economica a Romaniei ramane incerta, iar punerea in aplicare a masurilor de austeritate anuntate de guvern este o pre-conditie pentru viitoarele transe de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, subliniaza Ernst&Young, care avertizeaza ca se anunta greve.
Cu cererea interna si investitiile in declin abrupt, produsul intern brut al Romaniei a scazut cu 7% anul trecut, o schimbare brusca fata de cresterea de 7,4% din 2008. Recesiunea a continuat si in primul trimestru din acest an, produsul intern brut in perioada contractandu-se cu 0,3% si ajungand sa fie cu 2,6% mai scazut decat un an inainte.

Totusi productia industriala a reusit sa creasca cu 3,6% in luna martie, reprezentand o majorare de 5,3% fata de anul anterior. Aceasta indica faptul ca PIB-ul ar putea incepe sa creasca din nou in trimestru al doilea, subliniaza Ernst & Young in cadrul unui raport, pe fondul scaderii stocurilor si stabilizari consumului privat.

"Perspectiva ramane foarte incerta. Cresterea exporturilor care a condus la productia industriala ceva mai mare poate fi subminata de revenirea efectelor crizei in economia Zonei Euro, in timp ce intrarile din remiterile lucratorilor romani din UE sunt supuse unei presiuni suplimentare. Dupa inceputul slab al acestui an, acum se pare ca PIB se va contracta cu circa 1,5% in 2010, in timp ce prognoza pentru 2011 este de crestere. Totusi riscurile raman semnificative, deoarece rezistenta la masurile de austeritate ridica spectrul unei crize de tip grecesc deasupra deficitului bugetar si datoriei publice a tarii", explica reprezentantii Ernst&Young in cadrul unui raport.

Planurile de reducere a salariilor bugetarilor cu 25%, a pensiilor cu 15%, precum si a locurilor de munca din sectorul public cu peste 250 de mii in urmatorii ani, se confrunta cu o opozitie masiva din partea oamenilor care vor fi afectati, dar guvernul a supravietuit unei motiuni de cenzura cu aceasta tema in parlament.

"Cu toate acestea, cu o capacitate neutilizata mare si increderea mediului de afaceri la cote scazute, o revenire a investitiilor in mijloace fixe este putin probabil sa apara pana la sfarsitul acestui an. In plus, increderea consumatorilor este inca scazuta si este de asteptat sa ramana prudenta, avand in vedere amenintarea reducerilor semnificative de locuri de munca din sectorul public in cadrul acordului cu FMI, care solicita reduceri suplimentare de cheltuieli, in ciuda faptului ca tinta de deficit pentru 2010 au fost ridicata la 6,8% din PIB, fata de obiectivul initial de 5,9%", se mai arata in raportul E&Y.

Ernst & Young mai subliniaza ca punerea in aplicare a acestor masuri de austeritate este o pre-conditie pentru viitoarele transe de la UE / FMI in cadrul pachetului de sprijin economic, dar grevele se profileaza in continuare la orizont.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri