Executivul a decis sambata, in sedinta extraordinara, cresterea Taxei pe Valoarea Adugata (TVA) cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%. Masura urmareste acoperirea unui deficit de 2,5 miliarde de euro generat de decizia CCR de a nu fi reduse pensiile, potrivit unor reprezentanti ai executivului, citati de NewsIn.
Premierul Emil Boc a confirmat aceasta masura adoptata astazi de Executiv, mentionand ca era singura varianta posibila, in conditiile in care propunerea anterioara a fost respinsa.

"Acrodul cu FMI merge mai departe, am rezolvat prin aceasta masura o parte a problemei - cea legata de credibilitatea Romaniei in lume si de posibilitatea de finantare a deficitului bugetar in limita admisa de 6,8%, Insa partea cea mai grea ramane in continuare pe umerii Guvernului - trebuie sa ducem pana la capat restructurarea sistemului public, sa ajungem la un aparat bugetar suplu si eficient, in conformitate cu nevoile si posibilitatile Romaniei. Vom discuta cu BNR, vom corela politicile fiscale si monetare pentru a avea o inflatie limitata si un curs valutar sub control. Aceasta a fost singura solutie pe care o mai aveam", a declarat Boc.

Vladescu: Sunt dezamagit de aceasta masura

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu a explicat ca aceasta masura va fi inclusa in ordonanta de urgenta privind Codul Fiscal si va intra in vigoare imediat dupa publicarea actelor normative in Monitorul Oficial, mentionand saptamana viitoare ca termen posibil.

Cresterea TVA cu 5 puncte procentuale a fost deja agreata de Fondul Monetar International si asigura venituri de 3,5 - 4 miliarde de lei pana la sfarsitul acestui an, suma fiind necesara pentru acoperirea deficitului bugetar, a mai spus ministrul

"Sunt dezamagit ca astazi am decis majorarea TVA. Aceasta masura nu este cea mai buna pentru Romania. Dar nu ne-a fost permis sa ajustam bugetul acolo unde nu era sustenabil pe termen lung, unde crescuse irational in ultimii ani, asa ca suntem in situatia in care trebuie sa majoram taxele. Nu este ceea ce ne dorim, nu cred ca este bine pentru economie si pentru romani, este o masura in care toata lumea este afectata, inclusiv cei de la care aveam sperante sa isi revina in acest an. Dar luam masura pentru ca este important sa asiguram stabilitate macroeconomica si posibilitati de finantare", a declarat Vladescu.

Efectele cresterii TVA

La inceputul lunii mai, cand Guvernul discuta masurile de austeritate ce urmau a fi anuntate, majorarea TVA era una din variantele vehiculate. Acele zvonuri i-au ingrijorat puternic pe romani, inclusiv pe economisti, analisti, dar si oameni de afaceri, care subliniau ca masura nu va aduce efectele asteptate.

Consumul va scadea si mai mult, evaziunea fiscala va atinge cote si mai ridicate in Romania, iar multe dintre firmele care au reusit sa treaca de primul val al crizei vor intra in faliment in cazul unei majorari a TVA. In plus, veniturile populatiei se vor reduce, in prima faza din cauza unei cote unice de impozitare mai ridicate si, in a doua faza, vor avea o putere de cumparare mai redusa din cauza ca totul se va scumpi ca urmare a majorarii cotei TVA.

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a declarat in repetate randuri ca nu sustine o majorare a taxelor, mai ales pe timp de criza.

Taxa pe valoare adaugata se incadreaza in categoria impozitelor indirecte, suportate direct de consumatorul final, si are a doua cea mai mare pondere in cadrul veniturilor incasate de stat din taxe si impozite, pe primul loc clasandu-se veniturile din impozitul pe profit, venituri si salarii.

Vezi aici Ce spune mediul de afaceri despre amenintarea cresterii TVA si a cotei unice

De asemenea, in sedinta Guvernului s-a mai stabilit ca ministrii trebuie sa vina miercuri in Guvern cu propunerile de restructurare a ministerelor, agentiilor si directiilor, prin reducerea numarului de angajati si a celor cu bunurile si serviciile, au mai spus sursele citate.

Guvernul s-a reunit astazi in sedinta extraordinara pentru a discuta solutiile alternative de echilibrare bugetara dupa ce vineri CCR a decis ca pensiile nu pot fi taiate.

Economistii consultati ieri de Wall-Street se asteptau ca urmatoarea solutie propusa sa fie va conduce la majorarea TVA, dar sperau ca autoritatile nu se vor atinge si de cota unica. Desi o crestere a cotei TVA va afecta puternic consumul, mai ales in conditiile in care economia inca se afla in recesiune, economistii sustin ca statul nu mai are alta sansa.

Vezi ce efecte ar avea o crestere a TVA asupra pietei de asigurari.

Coalitia a discutat in sedinta de ieri varianta impozitarii pensiilor mai mici de 1.000 de lei, propusa de Guvern, insa aceasta nu a fost asumata de reprezentantii partidelor, prezenti la intalnire, potrivit unor surse politice, citate de NewsIn.

In prezent, sunt impozitate pensiile mai mari de 1.000 de lei, prin aplicarea cotei de 16% asupra sumei ce depaseste aceasta valoare.

Potrivit surselor citate, o crestere a TVA la 25% ar putea rezolva problema deficitului de aproximativ 2 miliarde de euro, creat de decizia CCR ca pensiile sa nu fie reduse cu 15% si ca pensiile magistratilor sa nu fie afectate de recalculare.

O decizie cu privire la masurile impuse de verdictul de vineri al CCR va fi luata in sedinta extraordinara de astazi a Executivului.

Florin Ilie: Clasa de mijloc din Romania va plati din nou facturile Guvernului


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri