Dupa decizia Guvernului de majorare a TVA la 24%, presa economica de business analizeaza astazi implicatiile acestei decizii asupra companiilor, preturilor si somajului. In plus, sunt prezentate si anumite scenarii pozitive si masuri care trebuie luate pentru a impiedica o crestere a inflatiei.
Daily Business.ro face o analiza pro si contra cresterii TVA, in care prezinta scenarii apocaliptice versus redresare lenta. Care vor fi efectele impactului dintre TVA de 24% si buzunarele si-asa goale ale romanilor? Pagube vor exista - inflatia si PIB-ul vor suferi serios, insa exista si o parte plina a paharului: masura va permite continuarea acordului cu FMI si, oricat de cinic ar parea, va spori eficienta firmelor, care vor fi nevoite sa-si reduca si mai mult costurile pentru a oferi preturi competitive.

Capital.ro trece in revista a statele europene care au majorat TVA. De la 1 iulie 2010, in afara Romaniei, taxa pe valoare adaugata va fi majorata si in alte 4 state europene: Spania, Finlanda, Grecia si Portugalia. Dintre toate aceste state, majorarea de 5 puncte procentuale operata de Romania este cea mai mare, inclusiv decat cea operata de Grecia, considerata a fi tara cu cea mai dificila situatie din UE, care a decis ca TVA sa fie majorat de la 1 iulie cu doua puncte. Care sunt motivele si conditiile macroeconomice care au dus la o astfel de decizie in cazul acestor state?

HotNews.ro ne informeaza ca, in aceasta situatie, cresterea inflatiei poate fi evitata. Teoretic, cresterea TVA este insotita de o urcare a preturilor, asa e. Comerciantii nu inteleg sa isi reduca din marjele de profit si nici producatorii n-ar vrea ca o reducere a consumului sa le afecteze productia, veniturile si, pana la urma, businessul. Intermediarii (distribuitorii) vor avea si ei costuri mai mari, asa ca vor incerca sa isi maximizeze profiturile prin pret. In teorie asadar, Apocalipsa despre care citeam azi in presa ne va inghiti. Insa, o crestere a taxei pe consum nu este obligatoriu sa fie transferata in pretul la raft al produselor.

Cotidianul Evenimentul Zilei scrie ca disponibilizarile vor depasi 25% din angajati in unele institutii. Asadar, pana miercuri, ministrii trebuie sa vina cu propunerile de restructurare a ministerelor si agentiilor. Numarul celor concediati va depasi, in unele institutii, pragul de 25% din totalul de angajati. In sedinta de sambata, in care s-a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, ministrii au primit sarcina ca, pana cel tarziu miercuri, sa vina cu propunerile de restructurare a ministerelor, agentiilor si directiilor, prin reducerea numarului de angajati si a cheltuielilor cu bunuri si servicii.

Cititi in Ziarul Financiar in cat timp ajunge Ford sa asambleze 300.000 de masini la Craiova? Constructorul american Ford, proprietarul fabricii de la Craiova, spune ca si-a stabilizat productia la 85 de masini pe zi, adica 6% din cat produce Dacia la Mioveni, iar "viitoarele cresteri vor depinde de cererea pietei", o piata care la nivel european inregistra un declin de 10% in mai, iar in Romania de peste 20% in aceeasi luna.

Aflati in Money.ro de ce sunt scumpe casele executate silit. Locuintele executate silit si scoase la licitatii de catre banci pot parea adevarate chilipiruri doar in unele cazuri. Multe dintre preturile de strigare sunt cele stabilite in urma unui raport de evaluare care s-a facut acum mai bine de un an sau chiar doi, iar de atunci s-au inregistrat scaderi pe toate segmentele pietei imobiliare.

"Majorarea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) cu cinci procente va avea ca principale efecte scumpiri in lant, un leu mai slab si somaj mai mare. O taxa mai mare pentru un brutar inseamna o franzela mai scumpa sau mai mica pentru client. Cu aceeasi suta de lei, romanii vor cumpara mai putine produse", titreaza cotidianul Adevarul. Afla de asemenea, din acest articol, ce produse se vor scumpi in perioada urmatoare.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri