Managerii firmelor romanesti anticipeaza ca in iunie-august va avea loc o scadere a numarului de salariati atat in industria prelucratoare, cat si in constructii, comertul cu amanuntul si servicii, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, potrivit ultimei anchete de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS), directorii companiilor din industria prelucratoare estimeaza o relativa stabilitate a productiei pana in august, soldul conjunctural fiind de +2%, mai slab insa decat cel din sondajul din mai, de +5%, potrivit NewsIn.

Companiile din acest sector se asteapta la continuarea concedierilor (sold conjunctural -14%), mai ales in cazul intreprinderilor foarte mari, cu cel putin 500 de salariati (-16%). Cele mai afectate domenii ar urma sa fie metalurgia, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului si fabricarea substantelor si a produselor chimice (solduri conjuncturale -54%, -50% si respectiv -38%).

Pentru preturile produselor industriale, managerii prognozeaza o relativa stabilitate a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%).
Directorii firmelor au ramas destul de sceptici cu privire la evolutia sectorului constructiilor, unde se asteapta la o relativa stabilitate a productiei (sold conjunctural -3%, fata de +3% in mai) si o scadere a comenzilor (sold -11%). Si in acest sector, disponibilizarile vor continua (sold -12%), in special in intreprinderile mici, cu mai putin de 50 salariati. Cat priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora.

In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, managerii din sector si-au inrautatit estimarile si mizeaza acum pe o scadere moderata a activitatii economice pana in august (sold conjunctural -10%), pe fondul diminuarii vanzarilor (-9%) si comenzilor (sold conjunctural -11%). In plus, directorii iau in calcul noi concedieri (sold conjunctural -10%) si estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +25%).

In servicii, managerii se asteapta la o scadere moderata a cererii de servicii, respectiv a cifrei de afaceri, soldul conjunctural fiind -8%, fata de -5% luna trecuta. Drept urmare, companiile vor continua sa isi reduca personalul (-7%), mai ales intreprinderile mici, cu mai putin de 50 de salariati. Potrivit opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -3%).

Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor cu raspunsuri pozitive si cel al asteptarilor negative, indicand perceptia asupra dinamicii unui fenomen. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative din industria prelucratoare (2.151 firme), constructii (1.671), comert cu amanuntul (2.110) si servicii (2.546), cu marja de eroare de plus/minus 5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri