Europa, SUA si Japonia emit semnale contradictorii privind ritmul de revenire economica dupa criza. Monedele principale ale lumii raman foarte volatile. In Europa Centrala si de Est se accentueaza decalajele : Polonia si Cehia conduc plutonul fruntas iar Romania si Ungaria inca se lupta cu criza, considera analistii X-Trade Brokers Romania.
In Europa Centrala si de Est, decalajele dintre tari vor continua si se vor accentua si in 2011, Polonia si Cehia avamd deja un avans considerabil: prima a reusit sa nu intre in recesiune, iar Cehia inregistrand cresteri consistente pe mai multe segmente in ultima perioada.

“In acelasi timp, Romania se afla in recesiune, cu perspective similare si pentru 2011 si inca incearca sa identifice caile de relansare economica, intrucat masurile luate pana in prezent au vizat doar reducerea deficitului bugetar, fara a stimula cresterea economica, sustinerea productiei, a anumitor sectoare competitive”, subliniaza analistii X-Trade Brokers.

Nici Ungaria nu este intr-o situatie nu foarte favorabila, inclusiv din cauza faptului ca Fondul Monetar International si Uniunea Europeana au suspendat discutiile de evaluare in cadrul acordului de imprumut incheiat la sfarsitul anului 2008.

Ca prim efect, forintul “a explodat” de la 281,59 forinti/euro (valoarea de inchidere de vineri) la 289,38 forinti/euro, in aceasta dimineata.

“Din cauza crizei economice si a modului in care statele din UE au reactionat pentru a o depasi, se vor accentua atat decalajele din Uniune, cat si cele dintre tarile din Europa Centrala si de Est : Romania va avea de recuperat cu mult mai mult decat avea in 2008, pentru a se apropia de mediile europene, iar politicile macroeconomice vor trebui sa fie recalibrate pentru a face fata noilor provocari”, a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers

Euro a inceput saptamana trecuta cu o cotatie de 1,2641 USD pentru 1 euro si a incheiat-o la nivelul de 1,2926 USD pentru 1 euro, marcand astfel o apreciere de 2,25% in numai 5 zile; de la inceputul lunii iulie, euro s-a apreciat fata de dolarul american cu 5,68%.

Euro a crescut in primul rand ca urmare a semnalelor pozitive privind modul in care UE si economia mondiala vor trece peste criza deficitelor bugetare inregistrate de unele state europene. Intarirea monedei europene consituie, in ansamblu, un semnal bun privind increderea in economia UE.

“Nici una dintre tarile afectate de criza nu va avea o relansare economica coerenta si constanta, intrucat criza a fost mult prea profunda si, in plus, interdependentele economice la nivel mondial sunt extrem de complexe, iar evolutiile pozitive dintr-o anumita zona au adesea efecte negative pentru anumite tari sau regiuni. Cel mai bun si recent exemplu in acest sens este aprecierea monedei Europene din ultima saptamana, care loveste actiunile companiilor exportatoare, iar pe un termen ceva mai lung, prin propagarea efectelor valutare, va avea, fireste, efecte negative asupra cresterii economice a tarilor care isi bazeaza o buna parte din economie pe exporturi”, a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.

Majoritatea economiilor lumii au emis semnale contradictorii in ultima perioada privind ritmul de depasire a crizei economice. SUA au inregistrat, de exemplu, evolutii negative ale vanzarilor cu amanuntul, in timp ce solicitarile de ajutor de somaj au scazut. Situatia este similara si in alte zone ale lumii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri