Daca situatia din Grecia ar fi rezolvata intr-un mod dezordonat, cursul de schimb ar putea depasi maximul istoric de 4,4 lei pentru un euro, in conditiile in care leul a depasit saptamana trecuta nivelul de 4,36 lei/euro, se arata intr-o analiza a X-Trade Brokers.
Totodata, intr-un scenariu optimist, FMI ar putea interveni masiv in criza datoriilor suverane din Europa, utilizand resursele statelor emergente, iar pietele financiare internationale s-ar putea calma.

Potrivit X-Trade Brokers, leul ar ajunge din nou la nivelul de 4,3 lei/euro.

„Pietele au luat in considerare atat o perspectiva mai rezervata asupra economiei locale in acest an, cat si posibilitatea ca economiile din Vest sa aiba un an mai slab, afectand cererea de exporturi din partea tarilor din Europa Centrala si de Est. Indicatorii de activitate in sectorul de productie si cel al serviciilor la nivelul zonei Euro sugereaza o recesiune, care speram sa fie destul de blanda”, a aratat Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Desi in ansamblul anului 2011, PIB-ul Romaniei a crescut cu 2,5%, in trimestrul al IV-lea acesta s-a contractat cu 0,2% fata de trimestrul anterior, iar Comisia Europeana a devenit mai prudenta, coborand intervalul asteptat de crestere economica in 2012 cu o jumatate de punct procentual, respectiv la 1,6%.

Pentru zona Euro in ansamblu, recesiunea ar urma sa duca la o scadere a PIB-ului de 0,3%, in opinia expertilor CE. Deficitul de cont curent al Romaniei a marcat o crestere de 3% in 2011 fata de 2010, iar investitiile directe ale nerezidentilor au ajuns la cel mai coborat nivel din ultimii 9 ani (desi la finele anului trecut s-au inregistrat cateva investitii notabile).

Totusi, leul pare a-si pastra pe termen scurt echilibrul relativ, tranzactionandu-se intre 4,33 si 4,37 lei pentru un euro, interval ce echivaleaza cu o volatilitate de sub 1%, arata X-Trade Brokers.

Dobanda de referinta in Romania a coborat la 5,5% in februarie, dar reprezinta in continuare un motiv de atractie pentru plasamentele speculative in conditii de relativ calm pe pietele globale, comparativ cu zona euro, de exemplu, unde dobanda de referinta este de 1%.

Conform X-Trade Brokers, acordul la care s-a ajuns in privinta Greciei reprezinta un pas important in stabilizarea pietelor, dar nu neaparat si sfarsitul dramei grecesti si a ingrijorarii europene.

Pietele au cunoscut o perioada de calm relativ dupa acordul de eliberare a celui de-al doilea pachet pentru Grecia si de acceptare a pierderilor de catre creditorii privati, euro reusind aprecieri semnificative pe pietele valutare, in special in fata dolarului american si a yenului japonez.

“Este interesant faptul ca leul nu a beneficiat semnificativ de pe urma acestui optimism : este nevoie de timp si de un sprijin masiv si asumat direct de catre FMI in criza datoriilor suverane- utilizand resursele statelor emergente- pentru a aduce un val de incredere durabila in piete, iar in acest scenariu, leul s-ar putea aprecia spre nivelul de 4,3. Pe un orizont mai scurt de timp, nivelul de suport de la 4,33 ar fi primul palier relevant pentru o eventuale intarire a leului. Instituirea unei tendinte solide de apreciere a leului s-ar putea face insa abia dupa ce nivelul de 4,3 ar fi depasit, catre 4,2, intr-o miscare descendenta”, a precizat Claudiu Cazacu.

Efectul celei de-a doua oferte de imprumuturi pe trei ani, in cantitati nelimitate, de catre BCE, care urmeaza sa se desfasoare miercuri, este de asteptat sa fie unul pozitiv. Stabilitatea din prezent, care tine si de interventia BCE prin furnizarea de lichiditate, nu trebuie insa luata ca fiind garantata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri