Contractarea unui acord de tip Precautionary Stand-By de la Fondul Monetar International este varianta pe care mizeaza Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, desi cel mai bine ar fi ca Romania sa dea dovada de disciplina interna.
"Cel mai bine ar fi sa dam dovada de disciplina interna si sa nu mai fie nevoie de ajutorul oficial al FMI sau al UE. Cu politici disciplinate, sectorul public ar putea functiona fara ajutor. Dar pentru asta este nevoie de sprijin politic si popular pentru ajustari. Dat fiind echilibrul politic din Romania este greu de spus ca acest scenariu este cel mai probabil", a declarat Lucian Croitoru.

Insa, acest lucru fiind dificil de realizat din cauza tensiunilor politice, cealalta solutie ramasa este un nou imprumut de la FMI.

Croitoru sustine ca "un al doilea scenariu ar putea fi contractarea unui acord Precautionary Stand-By, in care o suma de bani este disponibila dar nu este, in final, utilizata".

"Si acest scenariu presupune ajustari serioase. In fine, trebuie sa spun ca fara ajustari controlate nu ne imprumuta nimeni, si in final corectiile ar putea fi impuse de piata, fiind mai dureroase", a explicat consilierul guvernatorului BNR si fost reprezentant al Romaniei la FMI.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, i-a anuntat pe reprezentantii patronatelor ca exista discutii privind un nou imprumut de la FMI, dar inca nu a fost stabilita o suma, ci doar domeniile pe care ar trebui sa se axeze investitiile. El a precizat ca acum discutiile despre un nou acord sunt "premature", iar parametrii vor fi analizati "la un moment dat".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri