11.221 de companii de Romania se aflau la sfarsitul primului semestru din acest an in diverse stadii de insolventa. Mai exact, 6.255 de firme se regaseau in procedura generala de insolventa, 2.235 in procedura simplificata de insolventa, 2.717 in faliment si 14 in reorganizare judiciara, potrivit unui studiu realizat de Coface Romania.

Numarul companiilor aflate in procedura de insolventa este in crestere cu aproximativ 7,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand se inregistrau 10.435 de dosare de insolventa.

In studiul realizat de Coface Romania au fost luate in evidenta firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment din lipsa de active, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

"In ciuda cresterii numarul de companii aflate in insolventa cu 7,5% in semestrul intai din 2010, ne bucuram sa remarcam o reducere semnificativa a numarului de insolvente in trimestrul al doilea fata de anul trecut. In primul trimestru al anului 2010, deteriorarea economica, termenele foarte mari (uneori de 6 luni) pronuntate de instantele de judecata, cat si amanarile din timpul anului 2009 datorate grevei magistratilor au contribuit la cresterea numarului de insolvente de aproape 2 ori, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Totusi in trimestrul II al anului 2010 aceasta evolutie s-a temperat, numarul de insolvente scazand brusc fata de aceeasi perioada a anului trecut (1.455 fata de 5.262). Este un semn favorabil, care indica faptul ca ce a fost mai rau a trecut, iar companiile s-au adaptat la noul mediu de afaceri post-criza,” a declarat Cristian Ionescu, country manager Coface in Romania, Bulgaria si Slovacia.

• Comertul, constructiile si transporturile au fost cele mai afectate sectoare de activitate


Prelungirea recesiunii economice a facut ca primele patru pozitii ale clasamentului insolventelor sa ramana neschimbate si in prima jumatate a anului 2010, domeniile comert (cu ridicata si distributie si cu amanuntul), constructii si transporturi ramanand cele mai afectate de criza financiara cu un procent de 50% din numarul de insolvente; de altfel aceste domenii au fost si cele mai accesibile celor care au dorit sa inceapa o afacere in ultimii ani din cauza investitiilor initiale reduse si a randamentelor mari.

• Cele mai afectate domenii sunt: agricultura, textilele, metalurgia, tranzactii imobiliare, activitati recreative, culturale si sportive, industria prelucratoare

Cresteri importante al numarului de insolvente au mai fost inregistrate si in sectoarele textile, industria metalurgica, tranzactii imobiliare, activitati recreative, culturale si sportive, dar si in transporturi, constructii si servicii, afirma reprezentantii Coface Romania.

Agricultura este un domeniu care a crescut de la 372 de insolvente la 537 in prima jumatate a anului 2010. Cu toate acestea, agricultura ar putea deveni un domeniu atractiv pentru pentru investitorii straini datorita preturilor in scadere la terenurile agricole, calitatii solurilor si intinderilor vaste insuficient exploatate pana in acest moment. Si accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea agriculturii ramane o optiune viabila de revigorarea acestui domeniu. De asemenea, stimularea producatorilor si implementarea unui sistem eficient de comercializare a produselor autohtone ar putea influenta pozitiv evolutia companiilor din domeniul agricol.

• Cele mai sigure domenii sunt: industria extractiva, sanatate si asistenta sociala, productie si furnizare de energie electrica si termica, apa si gaze

Domeniile cu cea mai scazuta pondere in totalul insolventelor inregistrate in prima parte a anului 2010, raman activitatile din industria extractiva, sanatate si asistenta sociala, productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa si gaze. Totusi caracteristica esentiala a acestor sectoare de activitate este faptul ca accesul este foarte restrictiv din punct de vedere al investitiilor, iar numarul jucatorilor limitat.

• Cele mai afectate judete: Braila, Salaj, Calarasi si Botosani

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din prima jumatate a anului 2010 inregistreaza o tendinta de uniformizare in plan teritorial fata de situatia existenta la sfarsitul anului 2009.

Dintre primele 10 judete ca numar de insolvente inregistrate, doar Municipiul Bucuresti si judetul Arad si-au pastrat pozitiile din anul anterior: Bucurestiul este in continuare pe primul loc cu 12.52% din totalul numarului de insolvente, iar Arad ramane pe locul 9 cu 2.94% din totalul numarului de insolvente deschise la nivel national.

Numarul cazurilor de insolventa inregistrate in judetul Braila a crescut de aproape patru ori comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si de aproape 2 ori fata de sfarsitul anului 2009, cand in acest judet se inregistrau 111, respectiv 239 de companii aflate intr-unul dintre stadiile procedurii de insolventa, ceea ce indica o deteriorara rapida a situatiei economice din acest judet.

Cresteri semnificative s-au inregistrat si in Salaj, Calarasi si Botosani, judete care au avansat cate 25, 20 si respectiv 18 locuri in topul insolventelor, situandu-se acum in prima jumatate a clasamentului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri