BNR doreste sa atraga in dezbaterile de specialitate specialistii economici si financiari ai partidelor politice, pentru a largi cercul discutiilor pe teme macroeconomice, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea raportului Bruegel privind criza in Europa emergenta.
"Acest cerc (de discutii - n.r.) se va mari, probabil. Noi va trebui sa facem un efort mai mare, vom continua acest efort de comunicare sa atragem specialistii economici si financiari ai partidelor politice. Nu trebuie sa vina aici neaparat lideri de partide politice, pentru ca este in definitiv o discutie de specialitate, si vom face si acest efort" a spus Isarescu la finalul prezentarii raportului Bruegel, potrivit Mediafax.

Guvernatorul BNR a apreciat ca lucrarea, la a carei elaborare a participat si profesorul Daniel Daianu, va fi un punct de plecare pentru dezbateri intense privind viitorul model de dezvoltare al tarilor din Europa centrala si de Est si al UE in general, chiar daca nu ofera solutii sau previziuni, ceea ce ar fi, de altfel, "o aroganta umana suprema".

"O lucrare ca asta e importanta, chiar daca nu-ti da raspunsuri, pentru faptul ca te zguduie iti pune atatea intrebari, ca te intrebi pana la urma daca o schimbare majora are loc sau nu va avea loc (...) Lumina acestei lucrari ne poate intuneca definitiv, dar asta nu inseamna ca nu ne framanta si este un mare avantaj (...) Cred ca se va disuta foarte mult pe seama ei (...) Intr-adevar, pare ca discutia are loc intr-un cerc inchis, nu e chiar atat de inchis, nu este nici foarte deschis, dar e normal sa fie asa. Sa fim si noi seriosi, vorbim o pasareasca in definitiv, pana nici Eugen (Eugen Radulescu, director in BNR, a vorbit in vara despre posibilitatea deprecierii monedei nationale pana la un curs de 6 lei/euro) n-a tras nicio bomba, n-a spus cat va fi cursul, ce sa afle de la noi in definitiv presa, ma mir ca a mai ramas cat ramas, fara sa aiba nicio stire de senzatie", a adaugat Isarescu.

Anterior, Lucian Coritoru, consilier al guvernatorului BNR, a avut o pledoarie anti-reglementare excesiva, considerand ca cel putin la nivel financiar criza din 2007 este rezultatul reglementarilor de tipul Basel.

"Aceasta ciupercarie de institutii care se creeaza acuma pentru mine nu sunt nicio garantie ca vor duce intr-o directie buna. Stiu sigur ca aceste institutii se vor umfla, isi vor crea propriul obiectiv de a exista, il vor perpetua, vor deveni consumatoare de resurse si vor transforma, ca Daniel (Daniel Daianu - n.r.) s-a referit si la banca cetrala, un stingator de foc intr-un detector de fum, cum a zis cineva. De aceea cred ca daca se extinde aceasta conceptie si viitorul BCE va fi pus in pericol. El este oricum in pericol acum prin aceste practici cvasi-fiscale pe care le-a promovat si UE si SUA", a spus Croitoru.

El a explicat ca apetitul pentru reglementare si-a aratat limitele in perioada anilor '30 - '70, cand autoritatile au fost entuziasmate dupa ce au controlat dobanzile la credite, dobanzile la depozite, creditele, nivelul creditelor, pietele diverselor credite si s-a crezut ca totul s-a rezolvat.

"Au fost 26 de ani fara crize bancare. Dar a fost platit un pret extraordinar de mare. Nu s-au dat credite catre intreprinderile mici si mijlocii, eficienta a scazut foarte mult, astfel ca in anii '70 s-a renuntat la acest lucru (...) Nu poti sa lasi piata sa faca.... sunt de acord, dar poti sa te uiti la reglementari. Basel I e vinovat cu V mare, el a impins la modelul acesta de banci, adica spre excesele modelului originate and distribute. Basel I a impins catre aceasta criza. Nu poti sa faci abstractie de faptul ca entitatile economice exploateaza ceea ce se numeste costul reglementarilor, adica totdeauna vor exploata greselile din reglementare sau oportunitatile din reglementare. Asa au fost exploatate si Basel I si Basel II, asa va fi exploatat si Basel III", a argumentat Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR sustine ca orice s-ar face in materie de reglementare, piata este foarte inovativa si aceasta calitate nu i se va putea confisca in niciun fel.

"Si va gasi orice cale spre profit, pentru ca aceasta este natura umana", a conchis Croitoru.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri