Investitorii de portofoliu ai UniCredit Tiriac sunt afectati de decalajul dintre Romania si Europa Centrala si de Est privind revenirea cresterii economice, dar vor fi influentati pozitiv daca efectele masurilor de austeritate devin vizibile din 2011, considera Rozalia Pal, economist-sef al bancii, potrivit Mediafax.
"Pe partea negativa trebuie mentionat ca Romania este in urma fata de restul statelor din Europa Centrala si de Est (ECE) din punct de vedere al evolutiei economiei. Pentru ca inregistram o scadere a economiei in continuare, si in primele doua trimestre din 2011 inca vom vedem cateva cifre negative, schimba destul de mult sentimentul investitional. Desi sunt lucruri pozitive atat pe plan local, cat si international in prima luna a anului, acest decalaj afecteaza negativ perspectiva investitorilor", a spus Pal, intr-o conferinta de presa.

Ea a mentionat ca investitiile de portofoliu sunt mai sensibile si ca are intalniri cu astfel de clienti, care sunt interesati de vulnerabilitati, de modul in care Guvernul continua reformele structurale, de o noua colaborare cu FMI.

"Prima intrebare cu astfel de clienti este de ce avem un astfel de decalaj. Este foarte important sa intram in detalii si sa explicam ca acest decalaj se inregistreaza ca urmare a restructurarii si reformelor structurale, ceea ce reprezinta un factor pozitiv pe termen lung, pentru o eficientizare a sectorului public si o crestere mai sanatoasa in viitor", a explicat Pal.

Economistul considera ca transparenta masurilor de austeritate si existenta unei prognoze realiste este foarte importanta pentru investitorii straini directi.

"Totodata, este foarte important sa vedem si efectele pozitive ale masurilor de austeritate si asta ar trebui sa vedem deja pe parcursul anului 2011, prin stabilitatea tarii, prin imbunatatirea calitatii serviciilor publice, etc.. Daca vedem aceste semnale, atunci cred ca investitorii straini directi, cu un plan strategic pe termen lung, pot fi afectati chiar pozitiv si vor accepta pe termen scurt acest decalaj", a continuat Pal.

Ea estimeaza ca investitiile straine directe in Romania se vor situa intre 4 si 5 miliarde de euro.

Totodata, UniCredit estimeaza ca economia a scazut cu 2,5% anul trecut, dupa ce in trimestrul al patrulea s-a inregistrat un declin anual de 3%.

"In 2010 doar productia industriala a venit cu o contributie la PIB. Pentru 2011 ne asteptam per ansamblu la o contributie pozitiva si din partea serviciilor, iar agricultura nu va avea o contributie negativa. Cel mai important, serviciile si industria vor avea cu o contributie pozitiva in 2011", a spus Pal.

Reprezentantul bancii a adaugat ca la sfarsitul anului trecut si inceputul lui 2011 au existat unele semnale pozitive din sectorul public, respectiv implementarea legii bugetului de stat si a legilor pensiilor si salarizarii unice.

"Totodata, ne asteptam la un semnal pozitiv din continuarea colaborarii cu FMI si CE pentru continuarea reformelor si nu neaparat pentru eventualele sume acordate in viitor", a mai explicat economistul-sef al UniCredit Èširiac Bank.

Pal a mentionat ca alte semnale pozitive pentru investitorii straini vin din partea deficitului de cont curent si al datoriei publice, in timp ce probleme apar pe partea de deficit bugetar, dependentei de cursul de schimb din cauza imprumuturilor in valuta si decalajului de incredere al consumatorilor din Romania fata de ECE.

Pentru 2011, UniCredit Èširiac Bank estimeaza o crestere economica de 1,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri