O buna parte din companiile care se plang ca nu pot accesa credite bancare din cauza conditiilor prea stricte impuse de banci au de fapt nevoie de o recapitalizare din partea actionarilor si nu de un imprumut pentru dezvoltare sau investitii, este de parere Rasvan Radu (foto), CEO al UniCredit Tiriac Bank, care adauga ca bancile nu pot face nimic in aceasta situatie.

"Stiu ca mediul de afaceri spune ca in piata exista conditii restrictive de creditare, dar sistemul bancar nu poate acoperi nevoia de capital a companiilor avand in vedere ca marea majoritate au de fapt nevoie de recapitalizare dupa ce s-a intamplat in ultimii ani. Nu este nici rolul nostru si nici nu este sustenabil din punct de vedere al riscului sa facem asta", mentioneaza seful UniCredit Tiriac Bank.

Potrivit acestuia, multe companii au facut investitii in domenii altele decat cele care vizau activitatea de baza, si care nu au fost acoperite de venituri.

"Sunt multi oameni de afaceri care trag pentru business-ul lor, dar exista multi care la fel de bine isi omoara singuri afacerile. Ca actionar trebuie sa aduci capital si sa acoperi aceste deficiente, altfel pui compania intr-o situatie foarte dificila. De asemenea, in perioada anterioara toate planurile de afaceri erau pozitive: afacerile cresteau, salariile cresteau. Acum rareori mai vezi un plan de afaceri care sa arate o crestere semnificativa,sau in care sa se angajeze la investitii, iar din acest motiv este si mai dificil sa acorzi credite", adauga Rasvan Radu.

Bancherul subliniaza ca indiferent de ce se discuta in piata principalul motiv pentru care creditarea nu creste este acela ca in piata nu exista cerere.

"Lipsa cererii este un lucru cat se poate de real si o spun din perspectiva unei banci unde portofoliul de credite a crescut, insa doar pentru ca am fost agresivi in zona creditelor de consum. Altfel, situatia in piata ramane dificila si va continua sa ramana la fel si in 2014", mentioneaza oficialul UniCredit Tiriac.

Credite si depozite UniCredit TiriacPortofoliul de credite brute al bancii a urcat cu 1,8% anul trecut, de la 17,3 la 17,6 mld. lei. La nivelul intregii piete romanesti, soldul creditului neguvernamental a scazut cu 4,4% (in termeni reali) in 2013 fata de 2012.

"Pana cresterea economica a Romaniei nu se va reflecta si la nivelul consumului populatiei nu vom vedea nici o revenire a cererii, si, implicit, o revenire a creditarii. Avem nevoie de o revigorare a agentilor economici locali, avem nevoie ca acestia sa reuseasca sa isi creasca afacerile astfel incat ulterior sa isi poata plati mai bine angajatii. Optimismul din perioada de boom nu va mai reveni niciodata, insa un ciclu mai prietenos va exista cand se dezgheata consumul si investitiile", este de parere Rasvan Radu.

Seful UniCredit Tiriac a mai adaugat ca in viziunea sa cele mai bune masuri pentru cresterea consumului ar fi atragerea fondurilor europene, investitiile publice si investitiile straine directe.

"Ne intereseaza noi portofolii de credite, dar nu cumparam alte banci"

UniCredit Tiriac a preluat anul trecut portofoliul de Retail si Royal Preferred Banking al RBS Romania. Rasvan Radu spune ca UniCredit Tiriac nu va achizitiona nicio alta banca in acest an, dar va lua in considerare cumpararea unor alte portofolii, daca vor exista oferte.

"Mizam pe o crestere organica si nu as vedea achizitionarea unei alte banci in acest an. Ne vom uita in schimb la alte portofolii de credite si vom evalua oportunitatea cumpararii lor in functie de calitatea si dimensiunea lor", declara Radu.

UniCredit Tiriac si-a anuntat recent rezultatele financiare, publicand la nivel consolidat un profit net de 87,7 milioane lei (19,8 milioane euro) pentru anul trecut, la jumatate fata de cel inregistrat in 2012.

Grupul UniCredit a stabilit un plan strategic prin intermediul caruia banca sa inchida 2013 cu o serie de cheltuieli exceptionale pentru "a trage o linie intre perioada de stabilizare si perioada care urmeaza - una de crestere si unde focusul va fi pe dezvoltare, nu pe restructurare".

"Au fost analizate expunerile problematice din toate tarile la nivel de grup si s-a trecut la o provizionare extinsiva a acestora. Ca urmare a cheltuielilor cu provizioanele, gradul de acoperire a creditelor ajuns la 52%, fata de 42% media in Europa", a explicat CEO-ul UniCredit Tiriac.

Potrivit planului strategic, grupul UniCredit ar urma sa ajunga la un profit de 2 mld. euro in 2014 si de 6 mld. euro in 2018, fata de pierderea de 14 mld. euro inregistrata anul trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri