Romania nu poate aplica masuri protectioniste pe piata graului, pentru ca trebuie sa respecte principiile UE, iar in conditiile unei piete unice europene interventia administrativa a statului nu este permisa, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
"Singurul instrument comunitar de reglare a pietei si anume mecanismul de interventie, care s-a declansat pentru grau la 1 noiembrie 2010, nu a fost atractiv (nici un producator nu a depus solicitari la APIA, sa vanda grau la pretul de interventie de 101,31 euro/tona) deoarece preturile de
pe piata au fost superioare pretului de interventie, influentand astfel deciziile producatorilor de grau", potrivit MADR.

Rusia a putut aplica masuri protectioniste, deorece nu este membru al Uniunii Europene.

Astfel, Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, nu poate aplica o politica comerciala diferita, alta decat cea prevazuta prin regulamentele comunitare.

Presedintele Agrostar, Nicolae Stefan, a declarat ca este posibil sa se ajunga la un blocaj al graului pe pietele internationale si Romania sa nu aiba de unde importa, anunta Mediafax.

Potrivit lui Stefan, se va apela in acest caz la rezerva de stat de 200.000 de tone, care va fi suficienta pentru o luna, maxim doua. El l-a acuzat pe ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, de lipsa de initiativa si i-a cerut sa demisioneze.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri