In prezent, suma pe care un fermier roman o primeste sub forma de subventie este de aproape patru ori mai mica decat cea primita de un fermier din alte tari europene. In aceste conditii, sistemele de irigare reprezinta o solutie la care agricultorii locali viseaza, pe fondul unei finantari deficitare. Ileana Stanciu, directorul general al NaanDanJain Romania, subsidiara unuia dintre liderii in domeniul irigatiilor la nivel mondial, explica intr-un interviu acordat wall-street.ro ce masuri ar putea fi luate pentru resuscitarea unui domeniu-cheie al economiei.
Wall-Street.ro: Care au fost principalele concluzii in urma vizitelor pe care le-ati facut in diferite zone ale Romaniei? Ce masuri urgente trebuie luate in agricultura?
Ileana Stanciu:
Exista multe zone prost irigate si multe ferme de mici dimensiuni. In prezent ajutorul oferit de stat si subventiile pentru micii fermieri nu sunt suficiente si indicat ar fi un program de creditare si/sau subventie coerent pentru tehnologizare in domeniul irigatiilor.

Wall-Street.ro: Cum caracterizati stadiul in care se afla agricultura romaneasca?
Ileana Stanciu:
Potentialul pietei de agricultura din Romania este urias si conform datelor oficiale avem in prezent 2,96 mil. ha neirigate, comparativ cu 300.000 ha irigate scriptic. O piata foarte putin exploatata, cu investitii inca la inceput si absorbtia fondurilor UE in stadiu incipient. Problemele semnalate de noi constau in nerealizarea unui plan national de reabilitare, extindere a retelelor de infrastructura in irigatii, punerea acestora in functiune.

Wall-Street.ro: Sunt agricultorii romani deschisi proiectelor pe care le propuneti?
Ileana Stanciu:
Agricultorii romani sunt deschisi fata de solutiile noastre pentru ca sunt constineti de utilitatea unui sistem de irigare, totul depinde insa de finantare. In prezent suma pe care un femier roman o primeste sub forma de subventie este de aproape 4 ori mai mica decat suma primita de un fermier din Europa, 80 de euro comparativ cu 300 de euro.

Wall-Street.ro: Este Romania expusa unei crize alimentare? Cum comentati?
Ileana Stanciu:
In Romania dependenta de importuri la produsele alimentare, numarul limitat de capacitati de procesare, slaba tehnologizare – circuitul ineficient de achizitie / depozitare reprezinta factori de franare in dezvoltarea productiei agricole. Exista o permanenta criza alimentara in anumite zone (Africa, India), dar nu se poate vorbi de foamete ci de preturile care reflecta aceasta realitate. NDJ propune un sistem de irigaţii cu presiune redusa pentru a economisi consumul de energie electrica si solutii diverse de irigare prin picurare, microaspersie pentru economia de apa. Teste ale companiei arata ca, prin folosirea acelor tehnologii, consumul de apa si energie este redus cu 50%. Cu cat metoda de irigare este mai performanta, permitand si fertilizarea sau tratamentul culturii, cu atat recolta creste, iar consumul de resurse si forta de munca scade.

Wall-Street.ro: Unde intentionati sa va relocati operatiunile?
Ileana Stanciu:
Noul spatiu de birouri si depozitare va fi undeva in zona Bragadiru, cu o suprafata aproximativa de 850 mp, cu 50 % mai mult decat suprafata actuala.

Wall-Street.ro: Cate persoane intentionati sa angajati in acest an?
Ileana Stanciu:
Anul acesta ne vom extinde atat echipa de vanzari cat si cea de distributie Ne propunem sa abordam direct zonele de nord vest si nord est.

Wall-Street.ro: Care sunt principalele planuri pentru acest an pentru NDJ?
Ileana Stanciu:
La nivel de grup, NaanDanjain a investit peste 27 milioane de dolari in R&D, dar si in achizitia de echipamente noi si in extinderi strategice precum India, America Latina si tari din CIS. Asta va asigura companiei, alaturi de partenerul Jain, un loc 1 in topul mondial de producatori de sisteme de irigatii. Pentru Romania focusul este sa ne crestem cota de piata cu 30-40% fata de anul trecut prin extinderea gamei de produse, investitia in echipa de vanzari si cursurile de specializare aferente, extinderea spatiului de depozitare, impunerea pe piata ca principal furnizor de solutii personalizate de irigatii.

Wall-Street.ro: Cum arata planul de investitii pentru acest an?
Ileana Stanciu:
Vrem sa investim pentru a face cunoscute toate produsele noastre prin prezentari/testari ale tuturor echipamentelor in timpul functiunii pe loturi experimentale, in sere si solarii, din diferite zone ale tarii. Succesul companiei vine din produsele specializate pe care le oferim si in dezvoltarea carora compania investeste anual 5 % din CA.

NDJ detine 9 filiale internationale, peste 50 de distribuitori unici si 5 centre de productie. Unul din astfel de centre de productie se afla in Spania si se intinde pe o suprafata de 10.000 mp, cu o capacitate anuala de productie a 100 milioane metri de linii de picurare, reprezentand o medie de 274 km de linie pe zi.

In Romania compania este prezenta din luna mai 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri