Statul roman ar putea sa incaseze in Trezorerie impozite in valoare de aproape 40 de milioane de euro prin simpla informare a strainilor care isi petrec mai mult de 183 de zile pe teritoriul Romaniei si obtin venituri din activitati dependente, sustine Luminita Ristea, managing partner la CRG Nexia.
Autoritatile romane ar putea incasa aproape 40 de milioane de euro din impozitul pe venit pe care trebuie sa le plateasca persoanele nerezidente care lucreaza pe teritoriul Romaniei mai mult de 183 de zile pe an.

Majoritatea strainilor, insa, nu stiu ca trebuie sa isi declare veniturile realizate pe plan local si la autoritatile romane, explica Luminita Ristea.

“Prin simpla informare a persoanelor nerezidente cu privire la obligatiile fiscale pe care acestia le au pe tertitoriul Romaniei, statul ar putea obtine circa 40 de milioane de euro de la strainii care lucreaza pe plan local mai mult de 183 de zile pe an si realizeaza venituri din activitati dependente”, afirma Luminita Ristea (foto).

Calcul realizat de consultantii CGR Nexia arata ca, la un numar de aproximativ 10.000 de persoane nerezidente care petrec mai mult de 183 de zile pe an in Romania si care realizeaza un venit lunar mediu de circa 2.000 de euro, statul ar incasa in un an 38,4 milioane de euro din impozite.

Conform Codului Fiscal, veniturile obtinute de persoanele fizice nerezidente din Romania din activitati dependente se impoziteaza separat pe fiecare sursa sau loc de realizare, impozitul lunar calculate fiind impozit final.

Dupa incheierea anului fiscal, organul fiscal va elibera documentul care atesta venitul realizat si impozitul platit. La determinarea impozitului se va avea in vedere principiul celor 183 de zile care sfarsesc in anul calendaristic in cauza.

Principiul celor 183 de zile reprezinta, in fapt, testul de rezidenta. Mai exact, persoanele nerezidente ce sunt detasate in Romania mai mult de 183 de zile in cursul a 12 luni consecutive trebuie sa stie ca au obligativitatea de a se declara in scopuri fiscale ca platitori la autoritatea fiscala ca platitori de impozit pe venit din prima zi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri