Putini dintre investitorii care isi deschid pentru prima data un cont de tranzactionare la o firma de brokeraj au cunostinte solide despre piata de capital. Reticenta dar si curiozitatea cu privire la posibilele castiguri sunt principalele elemente care ii caracterizeaza pe jucatorii noi.
“Intrebarile investitorilor noi se impart in doua categorii. In primul rand sunt cei care vor sa stie cat pot sa castige. Vin cu un anumit nivel de asteptare cu privire la randamente si intreaba daca sunt cifre rezonabile, sau ce parere am despre acele asteptari. Am vazut fel si fel de cazuri, sunt persoane care viseaza la castiguri foarte mari imediat, dar si persoane care se multumesc doar sa bata dobanda bancara”, spune , presedintele firmei de consultanta in investitii KTD Invest.

Acesta adauga ca o alta categorie de investitori se intereseaza in primul rand de aspectele procedurale. “Vor sa stie cum se tranzactioneaza, ce trebuie sa faca pentru a obtine dividende, cati bani sa aduca la inceput. De asemenea ii intereseaza eact cum se desfasoara relatia dintre broker/consultant in investitii si investitor. <Pot sa te sun sa te intreb in ce sa investesc? Imi spui tu in ce sa cumpar? Daca investesc asa cum vreau eu si fac o greseala, imi vei atrage atentia? > cam acestea sunt intrebarile de baza”, adauga Panait.

Comisioanele si sumele minime necesare pentru deschiderea contului sunt alte elemente carora noii investitori le acorda o atentie foarte mare. Firmele romanesti de brokeraj au in general comisioane cuprinsa intre 0,4 si 1% din valoarea tranzactiei.

In privinta sumei minime pentru deschiderea contului, aceasta variaza foarte mult in functie de intermediar. Diviziile de brokeraj subordonate bancilor solicita in general sume mai mari de bani pentru deschiderea conturilor, in vreme ce firmele independente ofera in anumite cazuri si posibilitatea deschiderii unui cont fara a impune un portofoliu minim.

“Primele intrebari sunt legate de suma minima de tranzactionare. Foarte multe persoane cred ca ai nevoie de sume mari pentru a tranzactiona pe bursa. Urmeaza apoi intrebarile legate de comisioane si tipul conturilor oferite – cele online sau cele asistate de un broker”, spune , directorul de tranzactionare al Intercapital Invest.

De asemenea, listarea din acest an a Fondului Proprietatea, dar si mediatizarea acestuia a atras atentia investitorilor.

In ultimele luni mai ales, sunt si multi investitori noi care intreaba despre Fondul Proprietatea. Daca este o actiune de tinut in portofoliu, despre ce dividende pot sa incaseze de pe urma companiei, insa am incercat de fiecare data sa explic faptul ca repartizarea profitului se face in functie de ce decid si ceilalti actionari. De asemenea, si miscarile acestea, gen Oltchim, au atras atentia investitorilor, in special a celor care au apetit de risc mai mare, care pun intrebari despre aceste cresteri foarte rapide. Bineinteles ca exista si situatii cand un client nou vine si te intreaba <Ce randament imi garantezi?>”, a declarat , director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

Nu in ultimul rand, investitorii sunt precauti atunci cand discuta pentru prima data cu reprezentantii unei firme de brokeraj, multi temandu-se de o inselatorie.

Sunt investitori care pornesc cu o anumita teama dupa ce au vazut povestile din piete. Am fost si eu intrebat: <Domne imi fura cineva actiunile sau banii? La banca mai stiu cum e treaba, dar la dumneavoastra cat de mare e compania? Cine o detine? De cat timp sunteti in piata? Ati fost sanctionati vreodata?> ”, povesteste Iulian Panait.

Imaginea pietelor de capital internationale, dar si a celei romanesti, a avut de suferit in ultimii ani, dupa aparitia unor cazuri in care au fost descoperite fraude sau tentative de manipulare a cotatiilor.

“Sunt persoane care vin extrem de suspicioase din toate punctele de vedere, adica nu doar la deschiderea contului, ci si cand se fac tranzactii. Sunt si cazuri in care clienti incearca sa vada care este nivelul de cunostinte al brokerului, cat de bine este pregatit si care este experienta profesionala a acestuia. De asemenea apar si intrebari legate de institutiile care supravegheaza piata, mai ales din cauza ca acestea nu sunt foarte vizibile in presa”, spune Mihai Muresian.

Sursa imagine:
freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri