Numarul contractelor de economisire-creditare in scop locativ din Romania aproape s-a triplat in perioada 2008 – 2010, urcand de la 109.000 pana la 324.000 de contracte la finalul anului trecut, potrivit datelor prezentate de Alexandru Ciobanu, presedintele Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR).
Insa, desi cresterea este semnificativa, gradul de penetrare al sistemului Bauspar (n.r. – sistemul de economisire – creditare pentru domeniul locativ) pe plan local este de doar 1,5%, in timp ce in Austria este de 62%. Insa, in Romania si gradul de bancarizare este mai redus, de circa 50%

BCR BpL si Raiffeisen BpL sunt singurele banci de locuinte de pe piata din Romania, totalul contractelor de economisire-creditare incheiate de cele doua institutii fiind de 324.000 la finalul anului 2010. BCR BpL avea la sfarsitul anului trecut 190.000 de clienti si depozite atrase in valoare de 463 milioane de lei, iar Raiffeisen BpL avea in portofoliu 134.000 de clienti si depozite de 248 milioane de lei.

Cumulat, cele doua banci au atras depozite de la clienti in valoare de 711 milioane de lei, iar pana la finalul anului 2011 se estimeaza ca nivelul acestora va ajunge la 1 miliard de lei.

“La actuala rata de crestere, estimam, la finalul anului 2011, aproximativ 1 miliard de lei (circa 250 milioane de euro) depozite atrase de bancile pentru locuinte din Romania”, afirma Alexandru Ciobanu, presedintele ABDLR si CEO al BCR Banca pentru Locuinte. In opinia sa, criza din Romania a ajutat sistemul Bauspar pentru ca oamenii au inceput sa economiseasca, dupa ce timp in perioada de boom economic au fost orientati preponderant spre creditele de consum.

Oficialul ABDLR sustine ca in prezent, prin numarul total de contracte de economisire-creditare incheiate, sistemul are efecte directe asupra a aproximativ 1 milion de persoane, considerandu-se ca sunt 3 persoane intr-o familie care a incheiat un astfel de contract.

Ciobanu este de parere ca experienta tarilor europene a demonstrat ca Bauspar este o solutie sustenabila pentru imbunatatirea conditiilor locative ale familiilor cu venit mediu si sub mediu, Austria fiind cel mai bun exemplu pentru acest sistem.

Daca in Romania exista doar 324.000 de contracte de economisire – creditare la o populatie de circa 21 milioane locuitori, in Austria sunt incheiate 5,2 milioane de contracte la o populatie totala de 8,4 milioane de locuitori. In sistemul Bauspar din Austria functioneaza patru banci, printre care sBausparkasse si Raiffeisen Bausparkasse.

“Sistemul Bauspar este foarte cunoscut in Austria si oamenii au incredere in el. Stiu ca depozitele sunt in siguranta, ca beneficiaza de prima de la stat si ca dupa o anumita perioada pot lua credite la o dobanda fixa”, explica Josef Schmidinger, CEO al sBausparkasse, banca ce detine 20% din actiunile BCR Banca pentru Locuinte, restul de 80% fiind controlate de BCR.

Soldul creditelor acordate de bancile de locuinte din America era de 17,6 miliarde de euro la finalul anului trecut, numai in 2010 fiind acordate credite in valoare de 3,1 miliarde de euro. Valoarea depozitelor atrase de bancile de locuinte austriece era de 18,7 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut, iar statul austriac a platit clientilor prime in suma de 135 milioane de euro in 2010.

Statul roman plateste clientilor cu contracte de economisire-creditare o prima de stat egala cu 25% din suma economisita, dar nu mai mult de 250 de euro. In 2010, statul a platit prime pentru clientii celor doua banci din Romania in suma de 60 milioane de lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri