Moneda nationala si-a accentuat aprecierea la finalul sesiunii interbancare, iar paritatea a coborat sub 4,2 lei/euro, dupa ce Fitch a anuntat ca a imbunatatit ratingul Romaniei, la "BBB-", cu perspectiva stabila, Romania revenind astfel in categoria statelor recomandate pentru investitii.
In jurul orei 16:50, euro era schimbat pentru 4,1950 - 4,1980 lei pe piata interbancara, cu circa 4,5 bani sub nivelul de vineri, cand operatiunile se perfectau la 4,2400 - 4,2410 lei/euro, potrivit Mediafax.

In debut, bancile cotau euro la 4,2300 - 4,2330 lei, iar paritatea a coborat treptat pe parcursul sesiunii, dar trendul s-a accentuat la finalul sesiunii locale de tranzactionare, dupa anuntul Fitch.

Dealerii estimeaza ca leul va continua sa se aprecieze in cursul noptii, prin tranzactii efectuate de jucatori straini.

Valutele din regiune afisau de asemenea castiguri modeste la deschidere, dupa ce ministrii de Finante din zona euro au aprobat furnizarea urmatoarei transe de imprumut, in valoare de 12 miliarde de euro, pentru Grecia. La ora transmiterii stirii, forintul consemna un avans de 0,4%, iar zlotul era stabil.

Deblocarea transei va permite Greciei sa evite pericolul imediat al unui default (incapacitate de plata), dar tara are nevoie de al doilea program de finantare, a carui valoare este estimata tot la 110 miliarde de euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stabilit pentru luni un curs de referinta de 4,2217 lei/euro, cu 2,02 bani sub paritatea de vineri, de 4,2419 lei/euro.

Leul s-a intarit si fata de francul elvetian, iar cursul publicat de banca centrala este cu 3,15 bani mai mic, de 3,4246 lei/franc, reprezentand cel mai redus din ultimele trei saptamani. In sesiunea de vineri, BNR a afisat pentru francul elvetian o referinta de 3,4561 lei/franc.

Pentru dolarul american, BNR a anuntat un curs de 2,9073 lei/dolar, cu 1,87 bani sub referinta de vineri, de 2,9260 lei/dolar.

Dobanzile practicate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au scazut de la 3,86 - 4,36% la 3,66 - 4,16%, iar randamentele pentru sumele plasate la o saptamana au coborat de la 3,89 - 4,39% la 3,78 - 4,28%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri