Datele BNR privind evolutia indicatorilor monetari in decembrie 2005 arata ca restrictiile la imprumuturi au amortit un pic creditul in valuta in favoarea imprumuturilor in lei. Si economiile in valuta au scazut usor anul trecut.
Creditul neguvernamental, adica imprumuturile private ale populatiei si companiilor, a crescut in luna decembrie cu 1,7%, respectiv 1,2% in termeni reali, pina la 60,673 miliarde de lei se arata intr-un comunicat emis de Banca Nationala a Romaniei privind evolutia indicatorilor monetari. In luna noiembrie 2005, ritmul de crestere a creditului neguvernamental a fost de 3,7% (2,5% in termeni reali). Aceasta inseamna ca s-a produs o frinare a activitatii de creditare.

Masurile restrictive ale BNR dau roade timide

Restrictiile impuse bancilor in toamna anului trecut la acordarea credi-telor in valuta, in limita a de trei ori capitalul social, precum si inasprirea accesului persoanelor fizice la imprumuturile in euro au dat rezultate vizibile in decembrie. Bancile s-au orientat in aceste conditii spre dezvoltarea produselor de creditare exprimate in moneda nationala. Cresterea creditului neguvernamental s-a redus semnificativ in ultima luna a anului trecut, in urma scaderii finantarilor in valuta, determinind scaderea ritmului consemnat pe ansamblul anului 2005. Astfel, avansul din decembrie s-a bazat pe cresterea creditelor in lei cu 6,9% (6,4% in termeni reali), in timp ce creditele in valuta exprimate in lei s-au diminuat cu 2,3%. Exprimata in euro, valoarea creditelor in valuta a scazut cu 2,9%.

Imprumuturile in lei au crescut cu 70,3% anul trecut

Evolutia din decembrie vine dupa un an in care creditarea a cunoscut cresteri record atit pe componenta in valuta, cit si pe cea in lei. Pe ansamblul anului trecut, nivelul creditului neguvernamental a urcat cu 45,3%, respectiv 33,8% in termeni reali. Cea mai importanta crestere a fost inregistrata la componenta in lei, cu 70,3% (56,8% in termeni reali), iar componenta in valuta a urcat cu 29,1% exprimata in lei si cu 39,3% exprimata in euro. Economiile in lei ale populatiei s-au majorat cu 4,2%, pina la 16.984 milioane RON, ponderea acestora in masa monetara reprezentind 19,7%. Economiile populatiei au inregistrat o crestere de 24,7 la suta (14,9 la suta in termeni reali) fata de 31 decembrie 2004. Depozitele in lei ale persoa-nelor juridice au crescut cu 6,5%, pina la 18.914 milioane RON.

In cadrul acestora, depozitele pe termen s-au majorat cu 7,4% (pina la 14.330 milioane RON), depozitele conditionate au crescut cu 11,0% (cifrindu-se la 1.942 milioane RON), iar certificatele de depozit s-au redus cu 1,2% (pina la 2.642 milioane RON). Depozitele in lei ale persoanelor juridice au inregistrat o crestere de 56,4% (44,0% in termeni reali).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri