Moneda nationala s-a apreciat in sesiunea interbancara de luni, evolutia leului fiind corelata cu cea a monedelor statelor din regiune, pe fondul optimismului jucatorilor dupa anuntul administratiei americane privind un acord politic pentru cresterea plafonului de indatorare.
In jurul orei 16:30, bancile afisau cotatii de 4,2215 - 4,2240 lei/euro, in scadere fata de nivelul de vineri, de 4,2395 - 4,2405 lei/euro, informeaza Mediafax.

Leul s-a apreciat inca din primele minute, cand operatiunile au fost realizate la 4,2300 - 4,2320 lei/euro, paritate cu 0,85 - 0,95 bani sub ultimele cotatii de saptamana trecuta. Ulterior, rata de schimb a continuat sa scada, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse de valuta, pana la un minim de 4,2200 lei/euro.
Pietele internationale au reactionat pozitiv la anuntul administratiei americane privind un acord politic pentru cresterea plafonului de indatorare. Astfel, bursele au revenit pe crestere dupa corectiile de saptamana trecuta, iar euro s-a apreciat dimineata in raport cu dolarul, ducand indirect si la intarirea monedelor statelor din regiune, inclusiv a leului.

Potrivit dealerilor, declaratiile delegatiei FMI, CE si a Bancii Mondiale nu au avut vreun efect asupra cursului leu/euro, pentru ca investitorii se asteptau la rezultate bune in urma evaluarii.

Cursul de referinta anuntat de BNR a scazut luni cu 1,57 bani, la 4,2246 lei/euro, astfel ca leul a consemnat a doua sedinta consecutiva de apreciere. Banca centrala a afisat vineri o rata de schimb de 4,2403 lei/euro.

Totodata, in raport cu moneda americana, rata de referinta a coborat cu 4,33 bani, de la 2,9682 lei/dolar la 2,9249 lei/dolar. In schimb, leul s-a depreciat in raport cu francul elvetian, iar rata oficiala a crescut cu 0,53 bani, de la 3,7057 lei/franc la 3,7110 lei/franc, aproape de maximul absolut.

Dobanzile practicate luni de bancile comerciale pentru plasamentele pe o zi au revenit pe crestere usoara si au ajuns la 4,26% - 4,76%, dupa ce vineri coborasera la 4,08% - 4,58%.

Totodata, au crescut usor randamentele afisate pentru sumele plasate pe termen de o saptamana, acestea fiind luni de 4,14% - 4,64%, fata de nivelurile de vineri, de 4,06% - 4,56%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri