BNR, Ministerul Finantelor si Asociatia Romana a Bancilor (ARB) au ajuns la o intelegere privind modul de constituire a provizioanelor din punct de vedere fiscal, necesar pentru trecerea la standardele internationale de raportare financiara (IFRS), a declarat presedintele ARB, Radu Ghetea.
De la inceputul anului viitor, toate bancile din Romania vor fi obligate sa raporteze rezultatele financiare in sistemul international de raportare financiara. In prezent, multe banci raporteaza conform standardelor romanesti - RAS.

Ghetea nu a aratat cum vor fi afectate bancile dupa aplicarea noilor standarde.

"Exista in acest moment un punct de vedere clar al Ministerului de Finante si al Bancii Nationale, agreat si de comunitatea bancara", a spus Ghetea la conferinta de presa organizata cu ocazia a 20 de ani de activitate ARB.

Potrivit raportului de stabilitate financiara al BNR, banca centrala pregateste noi masuri prudentiale pentru a preveni unele riscuri determinate de trecerea la IFRS, cum ar fi constituirea unor provizioane sub nivelul adecvat si eliberarea unor lichiditati in valuta care ar pune presiune pe cursul de schimb.

Banca centrala anticipeaza ca, odata cu trecerea la IFRS, se va eliberara un nivel "semnificativ" de provizioane constituite. In cazul celor constituite in valuta, aceasta eliberare ar putea conduce la cresterea activului net in valuta si automat la obtinerea unei pozitii valutare lungi prin cresterea pozitiilor valutare individuale si a pozitiei valutare totale, precum si la cresterea cerintei de capital aferenta riscului valutar.

"Pentru a se incadra in limitele reglementate, institutiile de credit ar fi nevoite sa recurga la vanzarea de valuta, situatie ce ar genera potentiale efecte negative asupra pietei valutare prin presiunile exercitate asupra cursului de schimb independent de modificarile in fundamentele economice", arata BNR.

Institutia apreciaza ca trecerea la IFRS poate genera un impact asupra determinarii cerintelor de capital pentru riscul de credit potrivit abordarii standard, in sensul cresterii atat a nivelului fondurilor proprii, cat si a valorii nete a activelor ponderate la risc, in principal prin eliberarea de provizioane.

BNR mai apreciaza ca exista riscul ca, odata cu implementarea IFRS in Romania, portofoliile de slaba calitate care au fost externalizate catre tarile cu regim mai putin restrictiv in ceea ce priveste provizioanele sa se intoarca in bilanturile bancilor autohtone.

Aceasta situatie ar deteriora calitatea portofoliilor aferente acestor banci, fara a mai avea loc insa o acoperire cu provizioane la acelasi nivel ca in situatia utilizarii standardelor romanesti de contabilitate. Propunerile BNR privind filtrele prudentiale destinate mentinerii unor nivele corespunzatoare ale indicatorilor de prudenta bancara ar diminua semnificativ din riscurile arbitrajarii regimurilor de provizionare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri