Bugetul general consolidat a inregistrat la finele lunii septembrie un deficit de 2,5% din PIB, in crestere cu 0,1 puncte procentuale fata de rezultatul consemnat dupa primele opt luni, scrie Mediafax.
"Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat in perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2011 s-a incheiat cu un deficit de 13,7 miliarde lei, respectiv 2,5% din PIB, fapt ce permite incadrarea in tinta anuala de 4,4% din PIB", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor.

Veniturile bugetului general consolidat au fost cu 9,3% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent si au ajuns la 131,6 miliarde lei.
Au crescut in principal veniturile din taxa pe valoare adaugata, cu 25,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent, precum si cele din accize, cu 12,9%.

Incasarile din TVA pe lunile august si septembrie s-au mentinut de asemenea peste cele din perioada similara din anul precedent, aceastea fiind luni in care s-a aplicat aceiasi cota de impozitare, respectiv 24%.

La accize veniturile au fost influentate si de majorarea cotelor pentru unele produse (motorina, benzina fara plumb, produse intermendiare) si de masurile de combatere a evaziunii fiscale.

Contributiile de asigurari sociale au fost cu 8,7% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, iar incasarile din impozitul pe profit au crescut cu 1,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent (1,9%).

Ministerul metioneaza ca sumele rambursate de Uniunea Europeana au crescut cu 52,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 145,25 miliarde lei, au inregistrat o crestere in termeni nominali cu 1,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in principal ca urmare a cresterii cheltuielilor pentru proiecte cu finantare europeana, dar in termeni reali, ca procent in PIB, s-au redus cu 1,2 puncte procentuale.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat cu 6,0% fata de aceeasi perioada a anului precedent din cauza platilor pentru servicii medicale si medicamente. Cresterea s-a inregistrat in cea mai mare parte la Ministerul Sanatatii, ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli, precum si la bugetele locale (16,1%), ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale.

Se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent cheltuielile de personal (-14,1%), subventii (-14,8%) si asistenta sociala (- 1,2%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 61,5% fata de primele noua luni ale anului 2010, iar cheltuielile cu dobanzi s-au majorat cu 26,0% fata de anul precedent, reprezentand 61,5% din programul anual.

Cheltuielile pentru investitii, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele noua luni in suma de 22,9 miliarde lei, fata de 19,6 miliarde lei inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent.

Pentru anul viitor, Guvernul are ca obiectiv un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri