Participarea asiguratorilor la reforma sistemului de stat de sanatate presupune aporturi de capital de aproximativ 500 milioane de euro, fara a lua in calcul si alte cheltuieli, cum ar fi cele pentru atragerea clientilor, a declarat directorul general al Eureko Romania, Frans van der Ent (foto).
"Platile anuale ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) se ridica la 3,5 miliarde de euro. Daca acesti bani ii consideram prime de asigurare care vor fi subscrise de companiile de profil, inseamna ca asiguratorii interesati de reforma sistemului de stat de sanatate vor fi nevoiti sa aloce, sa blocheze in capitalul lor, suma de 500 milioane de euro pentru acoperirea riscurilor preluate si respectarea conditiilor de solvabilitate", a afirmat van der Ent, prezent la Forumul Roman de Sanatate, organizat de Mediafax si CNAS.

El a adaugat ca, pe langa aceasta suma, asiguratorii vor cheltui fonduri importante pentru atragerea clientilor si realizarea infrastructurii IT care va gestiona noul business.

"Sa presupunem ca atragarea clientilor necesita 5 lei pe persoana si, raportandu-ne la populatia Romaniei, de circa 20 milioane de locuitori, rezulta ca este nevoie de circa 100 milioane de lei doar pentru acest proces. In plus, asiguratorii vor fi nevoiti sa investeasca in infrstructura IT a companiei pentru a gestiona procesele pe care le implica noul business", a mai spus seful Eureko Romania.

El a subliniat ca marja de profit in acest domeniu se situeaza in jurul a 1% din volumul primelor subscrise anual.

"Deci, castigul asiguratorilor va fi, intr-un scenariu optimist, de circa 35 milioane de euro, in conditiile in care vor fi nevoiti sa investeasca sume importante in atragerea clientilor, in infrastructura IT si rezervele de capital, fara a lua in calcul impactul negativ al eventualelor modificari in structura pachetului de servicii medicale de baza", a afirmat van der Ent.

Grupul oandez Eureko este prezent in Romania prin Eureko Asigurari si Eureko Pensii Private.

Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sanatatii, contributiile sociale la fondul social de sanatate vor ramane obligatorii, insa fiecare cetatean al Romaniei va putea alege ce casa de sanatate ii va administra banii.

O alta noutate se refera la introducerea unui pachet de servicii medicale de de baza, care va include o lista cu servicii pe care statul se obliga sa le asigure tuturor persoanelor asigurate in contul contributiilor virate la fondul de sanatate, dar si la infiintarea a circa zece case de asigurari private care vor concura intre ele.

Prin noul proiect companiile si angajatii vor plati la Agentia Nationala de Admi¬nistrare Fiscala (ANAF), sumele acumulate urmand sa fie transferate catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si apoi la asiguratorii de sanatate.

Decontarea serviciilor medicale solicitate de persoanele asigurate vor fi decontate de casele de asigurari.

Sumele care se cheltuiesc anual in domeniul sanatate din fonduri publice se ridica la 5 miliarde de euro, din care 3,5-4 miliarde de euro provin de la CNAS, iar restul de la Ministerul Sanatatii, la care se adauga intre 300 si 500 milioane de euro plati informale facute direct de catre pacienti si circa 500 milioane de euro piata serviciilor medicale private.

Piata asigurarilor private de sanatate se ridica la 10 milioane de euro, principalii jucatori fiind Eureko Asigurari, Signal Iduna Asigurari de Viata si Allianz-Tiriac Asigurari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri