Institutiile de credit au trimis spre aprobarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) noile norme de creditare pentru persoanele fizice, banca centrala urmand sa avizeze documentele pentru fiecare banca in parte in urmatoarele zile.
Conform BNR, noile reguli de creditare pentru populatie vor fi aplicate incepand cu 1 februarie 2012, iar bancile au ca termen limita de transmitere a normelor data de 31 ianuarie 2012.

Pana la primirea avizului de la banca centrala, bacherii vor putea vinde credite dupa vechile norme.

“Inca nu avem un raspuns final, am avut discutii cu BNR si speram ca in urmatoarele zile normele de creditare sa fie aprobate”, au precizat reprezentantii BRD.

“Normele au fost depuse la banca centrala, se asteapta un raspuns”, au comentat si oficialii UniCredit Tiriac Bank.

Volksbank a trimis normele spre avizare saptamana trecuta, iar acum asteapta un raspuns de la BNR. “Inca nu am primit avizul de la banca centrala, normele de-abia au fost trimise”, au aratat oficialii bancii.

Bank Leumi Romania a transmis deja la BNR norma de creditare, iar banca asteapta un raspuns cat de curand.

Totodata, reprezentantii Millennium Bank au spus ca banca a revizuit normele de creditare pentru persoanele fizice si ca urmeaza sa le supuna aprobarii BNR.

Pana in prezent, doar Emporiki Bank Romania a obtinut aprobarea Bancii Nationale a Romaniei pentru noile reguli de creditare pentru persoanele fizice.

Ce trebuie sa stabileasca bancile si ce prevede regulamentul BNR

Bancile trebuie sa stabileasca, in functie de reglementarile interne, modalitatea de acordare a creditelor pentru persoanele fizice, categoriile de clienti eligibili pentru finantare, categoriile de venituri care indeplinesc conditiile impuse, diferentiate pe tipuri de clientela, precum si coeficientii de ajustare aferenti in functie de gradul de certitudine si de permanenta a veniturilor.

Potrivit regulamentului bancii centrale, la creditele imobiliare acordate in lei, avansul este de cel putin 15%.

La imprumuturile pentru locuinte in monede straine, clientii care obtin venituri in valuta finantarii, sau indexate la acea moneda, vor trebui sa achite un avans minim de 20%.

Pentru creditele imobiliare in euro sau in alte valute, avansul este de minim 25%, respectiv 40%, in cazul in care veniturile clientului nu sunt exprimate in moneda imprumutului sau nu sunt indexate la acea valuta.

Creditele din programul “Prima Casa” si refinantarile sunt exceptate de la conditiile BNR. Astfel, in cazul programului guvernamental, creditele vor fi in continuare acordate cu un avans de minim 5% din valoarea locuintei.

In schimb, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata.

De la aplicarea maturitatii maxime de cinci ani vor face exceptie imprumuturile personale care sunt acordate in lei, cu un avans de cel putin 40%, in scopul dobandirii ori mentinerii drepturilor de proprietate asupra unui teren si/sau unei constructii sau pentru reabilitarea, modernizarea, consolidarea ori extinderea unei constructii.

In aceasta categorie intra si creditele acordate exclusiv in scopul rambursarii unui credit pentru investitii imobiliare.

Sefa Kiwi Finance, Anca Bidian (foto), spune ca pe termen scurt impactul noilor norme BNR asupra creditarii va fi negativ, insa, pe o perioada mai lunga de timp, piata se va reaseza.

Din a doua parte a anului, creditarea pe zona de retail va reveni la nivelul din 2011. Cam acesta a fost comportamentul in piata bancara de fiecare data cand BNR a emis vreo norma privind creditarea. De asemenea, va mai trece o perioada de timp pana cand dobanzile la lei se vor ajusta”, a precizat, pentru wall-street.ro, Bidian.

Reprezentantii Bank Leumi au precizat ca, in urma aplicarii noilor norme de creditare, volumul creditelor de consum, in special a celor in valuta, va inregistra scaderi pe termen scurt, motivul principal fiind perioada redusa de creditare, de numai 5 ani comparativ cu 30 ani cat este in prezent.

In ceea ce priveste imprumuturile imobiliare, acestea vor fi afectate mai putin si in special cele in valuta, intrucat coeficientului de finantare este acum limitat si, in al doilea rand, pe fondul modificarii gradului de indatorare, au aratat oficialii Bank Leumi.

“Ca urmare, oferta creditelor ipotecare va fi “omogenizata” datorita gradelor maxime de finantare prevazute de lege, iar lupta in acest sector va fi purtata numai din punct de vedere al nivelului dobanzilor si al comisioanelor. In ceea ce ne priveste, Bank Leumi Romania ofera persoanelor fizice, in principal, credite prin programul Prima Casa si credite ipotecare, astfel incat nu consideram ca vom fi afectati major de noile conditii de creditare”, au mentionat reprezentantii institutiei de credit.

Totodata, regulamentul mai prevede ca bancile sa puna la dispozitia persoanelor fizice care solicita acordarea unui credit in valuta brosuri editate, continand avertizari cu privire la posibilitatea si consecintele cresterii costului imprumutului, in cazul materializarii riscului valutar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri