Romania va obtine dobanzi mai mici la a doua emisiune de obligatiuni de pe piata americana, in conditiile in care apetitul investitorilor este ridicat. Finantele au luat o decizie inteleapta, avand in vedere tensiunile din zona Golfului, spun specialistii.
"Tinand cont de incertitudinile din zona Golfului coroborat cu nevoia de finantare a Guvernului in contextul scadentelor din luna mai, retappingul (redeschiderea emisiunii - n.r.) este o decizie inteleapta. In asemenea piete volatile daca ti se inainteaza un interes consistent din partea investitorilor si ai nevoie sa te finantezi este bine sa platesti pretul corect si sa inchei tranzactia", apreciaza Dorin Badea, seful Trezoreriei UniCredit Tiriac Bank.

El considera ca si alegerea consolidarii emisiunii in dolari este o decizie buna, avand in vedere ca apetitul investitorilor pentru Romania pe piata americana a fost mare.

"Ma astept ca yieldul (randamentul - n.r.) sa fie considerabil sub 6,50%, cotatiile din piata fiind inaintea anuntului redeschiderii emisiunii in zona 6,2-6,3%", a mai spus Badea.

La prima emisiune, de la sfarsitul lui ianuarie, cererea pentru obligatiunile Romaniei a totalizat aproape 7 miliarde dolari, fiind cea mai mare suma subscrisa pe piata de dolari pentru o tara din Europa Centrala si de Est.

Totusi, randamentul platit de Romania la prima emisiune, de 6,875%, a fost mare, si a fost principalul punct negativ al acelei emisiuni. Romania a trebuit sa plateasca o prima de reintrare pe piata americana dupa 16 ani, dupa cum a declarat recent guvernatorul BNR.

In opinia economistului ING Bank Vlad Muscalu, avantajul emisiunii de obligatiuni din SUA a fost ca Romania a reusit atragerea sumei de 1,5 miliarde dolari, "in conditiile in care pentru anul acesta era o problema importanta, nu neaparat datorita nevoilor noastre de finantare, ci din cauza contextului international".

Totusi, Muscalu crede ca nu ar fi fost o mare diferenta in ceea ce priveste costurile daca Romania ar fi iesit cu obligatiuni pe piata europeana, avand in vedere ca Banca Centrala Europeana (BCE) a detensionat sensibil pietele de imprumut.

"Acum, cred ca accesul nostru la finantare depinde mai mult de fundamentele de tara, decat de zona din care facem parte", a precizat Muscalu.

Dupa cum remarca Dorin Badea, evolutiile incurajatoare ale situatiei din Grecia au imbunatatit apetitul pentru risc al investitorilor globali, ceea ce s-a reflectat si in evolutia CDS-ului Romaniei.

"Ma astept la conditii favorabile si in perioada urmatoare, poate chiar mai bune decat astazi", a spus, pentru wall-street.ro, seful Trezoreriei UniCredit.

Fata de emisiunea de la sfarsitul lunii ianuarie, CDS-ul Romaniei la scadenta apropiata a scazut cu circa 8%, de la 416 puncte de baza, la 380 puncte.

Economistul ING a mentionat ca Finantele au acoperit pana acum trei sferturi din necesarul de valuta pentru acest an.

"Daca MFP va acoperi in intregime necesarul, va fi foarte bine. Chiar si daca va atrage mai multi bani decat a programat nu va fi rau, desi costurile ar putea fi cam mari. Insa, pentru piata locala acest lucru ar putea fi pozitiv, intrucat Ministerul de Finante ar putea sa schimbe excesul pe piata locala, ceea ce s-ar putea traduce prin mentinerea unui climat favorabil unor rate de dobanda scazute", a explicat Muscalu.

Potrivit strategiei MFP, in 2012 vor fi atrase imprumuturi de pe pietele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri