Diferenta la nivel de yield-uri in piata imobiliara locala, comparativ cu alte tari din regiune, constituie inca o oportunitate, ce nu ar trebui irosita, apreciaza Tim Wilkinson, partner, Cushman & Wakefield Echinox. El spune ca daca piata de profil se va incalzi prea repede, Romania ar pierde principalul avantaj competitiv in atragerea de investitori, in fata altor economii mai dezvoltate, precum Polonia.

"Daca ne asteptam la o comprimare a yield-urilor sub 7% in urmatorii ani? Bineinteles, dar nu va fi ceva subit. Pe de alta parte, un avantaj competitiv pe care inca il ofera Romania este ca pretul activelor este mai redus comparativ cu alte tari Europa Centrala si de Est. Si cat timp vom avea aceasta diferenta, va constitui o oportnuitate. Daca prindem din urma prea reprede celelalte tari si yield-urile din piata imobiliara vor ajunge relativ apropiate, atunci majoritatea investitirlor vor dori mai degraba sa isi plaseze banii in Polonia, de exemplu, deoarece este, in prezent, o economie mult mai dezvoltata si va fi dificil sa mai vindem «oportunitatea» Romaniei", spune Tim Wilkinson (foto).

Yield-ul (forma de randament in piata imobiliara) constituie suma valorii chiriilor lunare ale unei proprietati exprimate ca procent din valoarea acesteia. De exemplu, daca am avea 1.000.000 lei venituri anuale din chirii, atunci raportat la o valoare ipotetica a proprietatii de 18.500.000 milioane de lei ne-ar reveni un yield de 0,054 sau 5.4%. De regula, cu cat o proprietate este mai ieftina, cu atat avem un yield (randament) mai ridicat si invers.

El adauga ca "pana acum au existat in piata imobiliaria si tranzactii cu yield-uri sub 7%, dar pentru cele mai bune active. Cushman & Wakefield a gestionat recent procesul de vanzare a cladirii de spatii de birouri America House, situata in Piata Victoriei din Bucuresti, de catre AEW, unul dintre cele mai mari fonduri de investitii imobiliare din lume, parte a grupului financiar francez Natixis.

Tranzactia a marcat intrarea oficiala pe piata imobiliara din Romania, in calitate de cumparator, a unui fond administrat de Morgan Stanley Real Estate Investing, divizia de investitii imobiliare private a grupului Morgan Stanley. Procesul de vanzare a fost gestionat de Cushman & Wakefield Echinox.

"Piata imobiliara din Romania a avut foarte putine active de tip «landmark» puse la vanzare pe piata dupa criza financiara. Au fost tranzactii semnificative si importante, intr-adevar, insa, atat de rare incat orice «deal» a insemnat foarte mult pentru aceasta piata. Tranzactia America House, activ situat in Central Business District - o locatie «prime», este foarte importanta deoarece, pe de o parte avem un investitor major la nivel global care a facut o achizitie pe piata locala, ceea ce arata incredere in economie si trimite un mesaj si altor investitori straini care prospecteaza deja piata pentru a realiza plasamente aici. Pe de alta parte, cei care nu au luat in calcul pana acum Romania si-ar putea schimba perspectiva", mai spune Tim Wilkinson.

In opinia sa, tranzactia America House continua seria de dealuri cu proiecte de spatii de birouri inceputa in ultimii ani (precum Oregon Park sau The Bridge) si indica, in acelasi timp, o crestere a lichiditatii pietei imobiliare.

"In contextul in care sunt din ce in ce mai multi proprietarii dornici sa pune la vanzare astfel de active in piata, lichiditatea nu va face decat sa creasca. Dar, pe masura ce vor veni si mai multi bani vom avea nevoie de produse, noi active landmark pe spatii de birouri, pentru ca altfel vom intra intr-un soi de stagnare", adauga partenerul Cushman & Wakefield.

Tim Wilkinson: Riscul de tara nu justifica yield-urile din piata imobiliara

"Romania dispune de o piata imobiliara foarte buna, insa de cele mai multe ori putini investitori o cunosc in detaliu. Ceea ce trebuie sa facem noi, in calitate de consultanti, este sa le explicam investitorilor realitatile acestei piete, pentru ca daca esti din afara Romaniei si citesti presa din vest, nu afli deseori aspecte pozitive despre aceasta tara. Dar, cand auzi despre un investitor precum Morgan Stanley ca a facut pasul in Romania iti dai seama ca ei au inteles oportunitatile acestei piete mai bine decat tine. Iar, aceste oportunitati sunt total diferite comparativ cu ceea ce pot gasi in regiune, asa cum spuneam inainte", a declarat partenerul Cushman & Wakefield.

De exemplu, "nu poti gasi aceleasi yield-uri in Varsovia, in Praga sau Budapesta. Este mult mai dificil de gasit randamentele de aici. Dar, daca devii confortabil cu situatia economica si politica de aici atunci riscul investitional este semnificativ mai redus comparativ cu yield-ul oferit. Evident, nivelul yield-urilor arata cota de risc. Cu cat sunt mai reduse aceste yield-uri, cu atat riscul perceput este si el mai redus. Cu toate acestea, pot spune ca yield-urile din Romania sunt mult mai ridicate decat este cu adevarat riscul perceput. De aceea, consider ca acest lucru reprezinta o mare oportunitate", conchide Tim Wilkinson.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri