Pe parcursul lui 2005, sistemul bancar romanesc a cunoscut o evolutie puternic ascendenta. Majoritatea bancilor comerciale au raportat cresteri atat la nivelul sumelor tranzactionate, cat si la nivelul numarului de clienti. Strategiile institutiilor de intermedieri financiare se bazeaza pentru anul acesta pe o crestere a numarului de filiale si sucursale, lucru ce se poate observa usor chiar si cu ochiul liber.

Vremea cand salariul era incasat "pe fluturas" aproape a apus, majoritatea angajatilor primind remuneratia pe card. Tot mai multi oameni, din toate categoriile sociale, au astfel legaturi directe sau indirecte cu bancile. Pornind de aici au aparut, firesc, nemultumiri. Intr-un sondaj realizat de Ghiseul Bancar pe aproape o mie de persoane dobanzile (mari la credite si mici la depozite) si birocratia sunt principalele "reprosuri" pe care romanii le aduc mediului bancar.

Birocratia bancilor a "imbogatit" firmele de transfer rapid de bani

Anul trecut, romanii care lucreaza in strainatate au trimis in tara, pe cai oficiale, 2,4 miliarde de euro. Pentru a putea efectua transferul oamenii au avut la dispozitie doua metode: viramentul bancar si sistemul electronic de transfer de tip Western Union sau Money Gram.
Prima varianta implica, ce-i drept, costuri mult mai reduse decat cea de-a doua. Cu toate acestea majoritatea banilor veniti in Romania au fost transferati prin Western Union. Fenomenul se explica prin faptul ca timpul necesar unui transfer prin intermediul bancii poate ajunge pana la zece zile.

Costurile in cazul transferurilor bancare tin atat de suma transferata, cat si de comisioanele fiecarei banci. "Transferul bancar este o formula sigura si curata, dar prea sofisticata pentru transferurile de sume mici", considera Eugen Radulescu, presedintele CEC. In cazul in care banii sunt trimisi printr-o banca intermediara pot aparea costuri suplimentare ce se ridica la 0,3-0,4% din suma totala. Transferul prin firme specializate este considerat a fi sigur si accesibil oricui. Totusi, comisioanele cresc in acest caz in functie de suma transferata ajungand in unele cazuri pana la 10 procente.

Conform estimarilor presedintelui CEC, la fiecare miliard de euro, firmele specializate pe transferuri rapide de bani castiga aproximativ o suta de milioane. Cu alte cuvinte, daca tinem cont de faptul ca mai mult de jumatate din banii proveniti de la "capsunari" au fost trimisi prin Western Union sau Money Gram, aceste companii au "strans" o suma estimata la 0,12-0,15% din Produsul Intern Brut.

Dobanzi sub inflatie

Faptul ca oamenii au identificat ca principala problema nivelul scazut al dobanzilor la depozite nu este deloc un lucru anormal. Cu o rata medie de 7%, dobanzile au fost pe parcursul anului 2005 cu aproape doua puncte procentuale sub nivelul inflatiei. Acest lucru se traduce prin pierderi ale deponentilor. Totusi, primele trei luni ale anului in curs au fost marcate de majorari ale dobanzilor oferite de bancile comerciale la depozite si asta concomitent cu o reducere a dobanzilor la credite. Banca Transilvania, Banca Romaneasca, Banca Carpatica si recent BCR au preferat sa adopte o politica de majorare a dobanzilor pana la un nivel care, dupa parerea unor specialisti, va fi real pozitiv.

Sase luni pentru un card de credit

Majoritatea bancilor afiseaza ca timp necesar pentru obtinerea unui card de credit 2-3 saptamani. Cu toate acestea trei-sase luni sunt de obicei necesare pentru a obtine un astfel de card. Timpul nu este influentat de formalitati, ci de nivelul de fidelitate in relatia cu banca. Practic, cel care solicita emiterea unui card de credit pe numele sau trebuie sa fie client al bancii de cel putin trei-sase luni.

La primirea solicitarii, banca va analiza relatia cu respectivul client pana la acel moment, luandu-se apoi decizia de a se acorda sau nu cardul. Varsarea de sume de bani la intervale regulate de timp, pastrarea de disponibilitati in contul deschis la respectiva banca sau calitatea de proprietar sunt doar cateva din conditiile care pot inclina balanta in favoarea eliberarii cardului.

Veniturile obtinute raman insa factorul cel mai important in analiza acordarii unui card de credit la o banca. Sunt luate in calcul nu numai veniturile din salarii, ci si cele din alte surse.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri