Cotatiile monedei nationale oscilau in jur de 4,42 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de miercuri, deprecierea leului cauzata de turbulentele de pe scena politica fiind temperata, potrivit dealerilor, de interventiile indirecte ale bancii centrale, scrie Mediafax.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat miercuri ca evolutia cursului de schimb pare o reactie de mica amploare la evolutiile politice din ultimele zile, dar nu este exclus ca noul nivel sa reflecte si o modificare a fundamentelor macroeconomice, mentionand ca ratele de schimb s-au stabilizat singure.

In jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,4200 - 4,4215 lei, peste nivelul de la inchiderea sesiunii de luni, de 4,4145 - 4,4180 lei.

La inceputul sedintei, cursul a atins un maxim de 4,4314 lei/euro, dupa care rata de schimb a inceput sa scada, ca urmare a vanzarilor de euro realizate indirect de BNR, spun dealerii.

Marti, 1 mai, a fost zi nebancara in Romania, insa jucatorii internationali au tranzactionat euro in raport cu leul pana la un maxim de 4,4675 unitati, spun dealerii.

Economistul ING Bank, Vald Muscalu, considera ca nominalizarea pentru functia de ministru de finante a prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu, limiteaza intr-o anumita masura magnitudinea relaxarii fiscale, care pare probabila, mai ales avand in vedere ca premierul desemenat a transmis ca Georgescu va ramane in functie numai pana la alegerile generale din noiembrie.

El se asteapta ca leul sa recupereze o parte din terenul pierdut, iar optimismul din pietele internationale de capital ar putea favoriza aceasta evolutie.

Totodata, analistii BCR/Erste spun ca mediul politic ramane instabil, in pofida desemnarii rapide a unui nou guvern, insa nominalizarea lui Georgescu ca ministru al Finantelor si confirmarea lui Leonard Orban ca ministru al Afacerilor Europene sunt "vesti bune" pentru investitori.

Guvernatorul BNR a vorbit miercuri pentru a doua oara in ultimele luni despre o depreciere a leului pe baza fundamentelor macroeconomice. Aceasta ultima declaratie sugereaza chiar ca banca centrala ar putea fi confortabila cu noul nivel al cotatiilor.

Referinta publicata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atins miercuri un nou maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, in crestere cu 1,98 bani fata de nivelul de luni.

Leul s-a depreciat abrupt in ultimele zile, dupa caderea Guvernului Ungureanu, jucatorii fiind ingrijorati de incertitudinile legate de masurile pe care le va adopta noul executiv. Cotatiile au atins valori maxime istorice atat vineri, cat si in sedinta de luni.

Comparativ cu finalul anului trecut, cand euro a fost cotat la 4,3197 lei, cursul de miercuri este cu 2,2% mai mare. De vineri, de la caderea Guvernului Ungureanu, pana miercuri cursul a crescut cu 0,96% la cotatia BNR.

Pentru francul elvetian, referinta a urcat miercuri cu 1,63 bani, la 3,6756 lei/franc, un nou maxim din 5 septembrie. La acea data, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cursul pentru dolar a crescut cu 1,66 bani, de la 3,3240 lei/dolar la 3,3594 lei/dolar.

Dobanzile afisate luni de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au crescut usor, de la 4,14 - 4,64% pe an la 4,19 - 4,69%. Totodata, au avansat si dobanzile practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, de la 4,18 - 4,68% la 4,26 - 4,76% pe an.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri sa mentina rata de politica monetara la 5,25% pe an, oprind seria de reduceri consecutive de dobanda inceputa in noiembrie anul trecut, pozitie anticipata de analisti dupa caderea Guvernului Ungureanu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri