Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea mentine luni, pentru a sasea sedinta consecutiva, dobanda de politica monetara neschimbata la nivelul de 5,25%, in conditiile in care ritmul de crestere al inflatiei a incetinit, iar perceptia la risc asupra titlurilor de stat romanesti s-a imbunatatit in ultima luna.
„Comparativ cu ultima sedinta de politica monetara din data de 2 noiembrie imaginea este un pic mai roz. Inflatia a surprins atat in octombrie cat si in noiembrie, pe fondul scaderii preturilor la alimente si energie, precum si a unui curs de schimb mai ferm. Probabil ca vinerea viitoare va fi anuntata o inflatie de 4,8% in 2012, cu mult in afara proiectiei noastre de la sedinta precedenta, de 5,9%, si chiar mai buna decat estimarea bancii centrale, de 5,1%. Totusi, inflatia pe anul 2012 a urcat mai repede decat obiectivul de 3%”, a mentionat Vlad Muscalu, economist-sef la ING Bank.

El spune ca inflatia ar putea creste din luna ianuarie si ca s-ar putea situa la o medie de 5,7% in primul semestru al anului, din cauza majorarii preturilor reglementate. In schimb, o recolta agricola normala ar putea duce la scaderea inflatiei pana la 4,6% la sfarsitul anului, cu mult peste tinta de 2,5%.

Online Graphing

Totodata, si economistii de la Raiffeisen Bank estimeaza ca BNR va mentine luni dobanda cheie la nivelul de 5,25%, avand in vedere perspectivele de inflatie ridicata din prima jumatate a anului si cresterea economica redusa.

„Dar, s-ar putea semnala conditii de lichiditate in scadere, tinand cont de temperarea presiunilor de depreciere asupra monedei nationale. BNR are ca scop in prezent gestionarea ferma a lichiditatii in sistemul bancar”, au aratat reprezentantii Raiffeisen Bank.

De la gestionarea ferma la cea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar


Potrivit ING Bank, titlurile de stat romanesti au evoluat bine in ultima perioada, iar leul s-a apreciat cu 2% in decembrie, sugerand faptul ca investitiile in aceasta clasa de active sunt finantate in mare parte prin piata financiara si nu prin cea valutara.

„Chiar daca imaginea de ansamblu privind cresterea economica ar sugera in mod clar o relaxare monetara (in T3 s-a inregistrat o scadere a PIB de 0,5% fata de perioada similara a anului trecut, iar pentru T4 se estimeaza o alta contractie), mediul politic nu este lipsit de griji si ar putea pune din nou presiune pe activele in lei”, a precizat Muscalu.

Negocierea unui nou acord stand-by cu FMI s-ar putea dovedi dificila, intrucat Fondul vrea sa vada mai multe rezultate in reformele implementate de Romania, in timp ce guvernul s-ar putea sa nu doreasca implementarea unor masuri structurale dure.

O misiune a FMI vine pe 15 ianuarie la Bucuresti pentru cea de-a 7-a si a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discutie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale si politica monetara.

„Bazandu-se pe o majoritate de doua treimi in legislativ si intentionand sa organizeze un referendum pentru modificarea Constitutiei in al doilea semestru din 2013, guvernul nu poate sa cedeze pentru a adopta reforme economice dificile”, a completat Vlad Muscalu.

Cu toate acestea, consiliul BNR ar putea recunoaste imbunatatirile recente in briefingul de presa, dar exista sanse foarte limitate de a sugera ca va urmari o gestionare mai flexibila de lichiditate.

Incepand cu luna noiembrie a anului trecut, banca centrala a anuntat o administrare ferma a lichiditatii din sistemul bancar, insa o modificare a acestui trend ar putea duce la o scadere usoara a dobanzilor la lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri