Leul s-a apreciat de la inceputul lunii decembrie cu peste 4% in raport cu euro, pana la un curs de 4,3373 lei/euro, arata datele publicate vineri de catre Banca Nationala a Romaniei.
Motivele aprecierii leului au fost calmarea situatiei politice, dupa ce USL a castigat alegerile cu un scor mai mult decat suficient pentru a forma guvernul, dar si anuntul ca obligatiunile Romaniei vor fi incluse in indicii Barclays si JP Morgan privind titlurile de stat emise pe pietele emergente in moneda locala.

Astfel, investitorii straini au inceput sa vanda euro si sa cumpere lei pentru a profita de randamentele actuale, care se inscriu in intervalul 5,4-6%, mizand probabil ca in lunile urmatoare castigurile oferite de bondurile romanesti se vor diminua.


In pofida acestui sentiment pozitiv, romanii obisnuiti nu s-au ingramadit la casele de schimb valutar pentru a efectua tranzactii.

„Rulajele sunt normale, chiar in scadere de la inceputul anului. Mai vine lumea si mai cumpara 100-200 de euro sau vinde cam tot atat. De asta e si diferenta mica intre cursul de vanzare si cumparare, pentru ca nu sunt tranzactii”, spune Alex, proprietarul unei case de schimb valutar din zona Dorobanti din Capitala.

Vineri dupa-amiaza, inainte ca BNR sa anunte cursul oficial, casa de schimb valutar cumpara euro cu 4,35 lei si il vindea cu 4,37 lei.

La o alta unitate, de data aceasta din zona Romana, vanzatoare ne spune, de asemenea, ca nu a observat mari tranzactii in ultimele saptamani, de cand a inceput intarirea monedei nationale.

„Lumea cumpara mai mult euro, dar nu sunt mai multe tranzactii ca de obicei. Clientii schimba bani pentru a-si plati ratele, chiria”, a explicat Maria, vanzatoare la casa de schimb valutar.

Aceeasi tendinta se inregistreaza si in cazul bancilor comerciale. De exemplu, casiera unei banci din Bucuresti ne-a precizat ca persoanele fizice cumpara mai mult euro si ca nu se observa schimburi mai mari fata de o perioada obisnuita.

Aprecierea leului din ultima perioada va lasa mai multi lei in buzunarul romanilor, in conditiile in care ratele, chiriile, utilitatiile si benzina se vor ieftini. Totodata, este o oportunitate foarte buna ca banca centrala sa mai cumpere valuta ca sa isi achite din datorii.

BNR a publicat vineri un curs in urcare pentru dolar, de 3,2484 lei/dolar, in timp ce referinta pentru francul elvetian a continuat sa scada, la 3,4758 lei/franc.

Citeste si:

Apreciere puternica a leului dupa anuntul JP Morgan. Cat va mai scadea cursul?

Cum a ajuns leul de la statutul de paria la preferatul investitorilor

Putem profita de cotatiile valutare ale bancilor. Negociaza-ti cursul!


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri