Dupa ce scandalul Astra-RCA a luat amploare, un numar de 21 de angajati ai BCR Asigurari de Viata, intre care cinci sefi de sucursale, sunt suspectati de evaziune fiscala in dosarul cu prejudiciu de sase milioane euro produs in sapte luni si au fost ridicati, marti, cand au fost facute perchezitii inclusiv la sediile a noua filiale ale firmei.
[UPDATE] Cum comenteaza ASF ancheta DIICOT

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, noua filiale ale BCR Asigurari de Viata au fost perchezitionate, marti, de procurorii DIICOT si de politisti, fiind ridicati, in baza unor mandate de aducere, 21 de functionari, dintre care cinci cu functii de conducere, respectiv un director din Bucuresti si patru directori zonali.

Sursele citate au precizat pentru Mediafax ca doua dintre filialele la care au fost facute perchezitii sunt din Bucuresti si cate una din Bihor, Cluj, Constanta, Iasi, Maramures, Sibiu si Vaslui.

Conform surselor citate, alaturi de cei 21 de functionari ai BCR Asigurari de Viata au fost ridicati si 23 de administratori ai unor societati comerciale.

Un numar de 166 de perchezitii au loc, marti, in Bucuresti si in 26 de judete, la locuinte si la sediile a 112 firme, precum si la sediile unor filiale ale BCR Asigurari de Viata, pentru destructurarea unei grupari specializate in evaziune fiscala, prejudiciul fiind estimat la sase milioane de euro.

Perchezitiile se desfasoara in Capitala si in judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita, Braila, Bihor, Caras, Cluj, Constanta, Galati, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mures, Maramures, Neamt, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Valcea, Vaslui si Vrancea, fiind realizate de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Targu Mures, impreuna cu ofiteri de politie judiciara de la B.C.C.O Targu Mures.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii fac cercetari fata de persoane cu atributii de conducere si angajati ai unei societati de asigurari, precum si fata de reprezentanti ai unor societati comerciale, care sunt suspectati ca au constituit un grup infractional organizat, in scopul obtinerii unor importante beneficii financiare, prin sustragerea de la plata taxelor si a impozitelor aferente unor drepturi salariale.

Conform sursei citate, modul de operare este unul inedit, constand in acordarea disimulata a unei parti din drepturile salariale lunare, initial prin incheierea de catre angajator a unei polite formale de asigurare de viata colectiva cu operatorul de asigurari, achitarea contravalorii politelor de asigurare de catre angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, in cursul aceleiasi zile sau in ziua urmatoare, de "rascumpararea clauzei suplimentare" si, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de catre asigurator direct in conturile angajatilor - beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plati ca fiind parte din veniturile salariale.

Dupa retinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate in conturile angajatilor, cu o frecventa lunara, sub forma de rascumparare, aceasta reprezentand de fapt o forma mascata de plata a drepturilor salariale si in acelasi timp o modalitate de sustragere de la plata contributiilor aferente salariilor acordate.

Astfel, prin aceasta metoda, salariatii primeau o parte din indemnizatia lunara cu eludarea platii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentandu-l doar comisionul de 10% catre asigurator.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la sase milioane de euro, aferent unei activitatii infractionale desfasurate pe o perioada de sapte luni, perioada de savarsire a infractiunilor fiind insa mult mai mare, respectiv din 2009.

Reactia BCR Asigurari

"In cursul zilei de astazi, 9 iulie, societatea BCR Asigurari de Viata a raspuns solicitarilor DIICOT Targu Mures de predare a unor inscrisuri si informatii in cadrul unei actiuni de investigatie pe care aceasta institutie o desfasoara. Din documentele prezentate de DIICOT pana la acest moment, rezulta ca societatii noastre nu i se aduc invinuiri", se arata intr-un comunicat de presa transmis redactiei Wall-Street.ro

De asemenea, societatea si-a exprimat sprijinul si cooperarea deplina pentru investigatia derulata de DIICOT. "Dat fiind faptul ca BCR Asigurari de Viata actioneaza in deplina legalitate, respectand legislatia si normele care reglementeaza activitatea de asigurare si domeniul economic si financiar din Romania. Aratam, de asemenea, ca niciun membru al conducerii societatii nu a fost vizat de actiunea desfasurata", spune reprezentantii BCR Asigurari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri