Bancile austriece prezente in Romania, respectiv filiala Bank Austria Creditanstalt a grupului HVB si Raiffeisen Bank, la care se adauga Erste Bank, sunt interesate sa participe la privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) si a Casei de Economii si Consemnatiuni(CEC). Declaratia apartine lui Walter Friedl, consilier comercial al Ambasadei Austriei la Bucuresti, care spune ca investitorii austrieci sunt atenti si la ofertele de privatizare a sectorului energetic autohton, find prefigurate investitii si in turismul balnear si unitatile da cazare de pe litoral.

Reforma fiscala atrage afaceristii

"Structura unei case de economii si consemnatiuni este familiara bancilor austriece, iar CEC atrage intr-o mare masura, ca si BCR, interesul investitorilor din Austria", a spus Friedl. Daca aceste obiective vor fi realizate, pozitia de lider a Austriei in ceea ce priveste investitiile in Romania, care au depasit nivelul de 3 miliarde de euro, se va consolida in urmatorii ani. "Nu cred ca vom putea ajunge, in urmatorii doi-trei ani, la o valoare mult peste cinci miliarde de euro, insa aceasta evolutie depinde intr-o mare masura de privatizarea unor societati romanesti, de care sunt foarte interesate companii austriece", a spus Friedl. Reamintim ca dupa preluarea pachetului majoritar de actiuni al Petrom, tranzactie care a adus bugetului statului 1,5 miliarde de euro, Austria a devenit principalul investitor strain in Romania. Reforma fiscala anuntata de Executivul de la Bucuresti, in special introducerea cotei unice de impozitare, va incuraja interesul investitorilor austrieci pentru derularea unor proiecte in Romania, au declarat reprezentantii Camerei Economice a Austriei.

De altfel, activitatea din Romania s-a dovedit profitabila si pana acum pentru companiile austriece, dat fiind ca cele mai multe dintre ele au raportat profituri din activitatile din tara. Un exemplu in acest sens este HVB Bank Romania, sucursala a Bank Austria Creditanstalt, care este cea mai profitabila dintre firmele detinute de institutia de credit austriaca, a spus Wolfgang Schoiswohl, vicepresedintele HVB Romania. Si relatiile comerciale bilaterale au crescut anual, in ultima perioada, cu peste 10%, evolutie care se va mentine si dupa aderarea Romaniei la UE, potrivit autoritatilor austriece. Cu toate acestea, soldul balantei comerciale se mentine in favoarea Austriei, care a exportat in Romania produse si tehnologii in valoare de peste un miliard de euro. In acelasi timp, exporturile autohtone in Austria s-au cifrat la aproximativ 600 milioane de euro si au fost realizat in special prin intermediul unor firme mixte romano-austrice, ponderea principala fiind detinuta de industria constructoare de masini. Pe locul doi s-au situat exporturile de textile, urmate de cele de anvelope.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri