Bancile din Grecia vor ramane inchise pentru o perioada care nu a fost mentionata, iar retragerile de numerar vor fi restrictionate, la recomandarea Bancii Greciei, a anuntat duminica seara premierul Alexis Tsipras, citat de Associated Press in pagina electronica.

Decizia de duminica intervine dupa ce cozi lungi s-au format in ultimele doua zile la bancomate din toata tara, in urma deciziei bruste a premierului Tsipras de a convoca un referendum pe tema propunerilor de reforme inaintate de creditorii internationali pentru a continua finantarea Greciei.

Anuntul de vineri seara al premierului grec a luat prin surprindere ministrii de Finante din zona euro, care au respins sambata solicitarea autoritatilor de la Atena de a prelungi cu o luna programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro.

Banca Centrala Europeana a decis duminica sa mentina dar sa inghete finantarea bancilor din Grecia prin intermediul programului ELA la nivelul stabilit vineri.

"Acum este mai mult decat clar ca aceasta decizie nu are alt scop decat sa santajeze vointa poporului grec si sa impiedice procesul democratic al referendumului", a afirmat Tsipras intr-un discurs televizat.

Referendumul este prevazut pentru duminica viitoare, dar actualul program de ajutor al Greciei expira marti, iar restul de 7,2 miliarde de euro pe care statul elen ii mai avea de primit nu vor mai fi disponibili dupa aceasta data.

In lipsa acestor fonduri, Grecia risca sa nu poata plati o datorie de 1,6 miliarde de euro catre FMI, scadenta tot marti.

Tsipras nu a oferit detalii despre cat timp vor ramane inchise bancile sau ce restrictii vor fi impuse asupra tranzactiilor. Doi oficiali din sectorul financiar au afirmat ca bancile vor ramane probabil inchise cateva zile.

MAE recomanda romanilor care calatoresc in Grecia sa aiba asupra lor suficienti bani lichizi

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomanda cetatenilor romani care calatoresc in Grecia sa aiba asupra lor suficienti bani lichizi pentru acoperirea tuturor cheltuielilor in eventualitatea unor intreruperi ale activitatilor bancare in aceasta tara.

In acelasi timp, ministerul atentioneaza asupra duratelor mari de asteptare provocate de suprasolicitarea serviciilor bancare din Grecia.

"Ambasada Romaniei la Atena si Consulatul General de la Salonic impreuna cu Centrala MAE monitorizeaza indeaproape evolutiile, inclusiv din perspectiva unor eventuale repercusiuni asupra serviciilor turistice in actualul context economic din Grecia", mai transmite MAE intr-un comunicat.

Zona euro se pregateste pentru intrarea Greciei in incapacitate de plata, saptamana aceasta, dupa ce a refuzat sa prelungeasca finantarea tarii, in urma anuntului surprinzator al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum pe tema propunerilor de reforma ale creditorilor, pe 5 iulie.

Sursa foto: Mediafaxfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri