Intrarea mai facila in piata romaneasca a marilor banci, dupa 1 ianuarie 2007, va accentua tendinta de scadere a dobanzilor, dar banii vor fi in continuare mai scumpi fata de restul UE, a declarat pentru NewsIn, directorul pentru corporate finance al BRD Societe Generale, Aurelian Dochia.

"Competitia tot mai intensa in domeniul financiar a facut ca dobanzile sa scada mai repede. Dupa 1 ianuarie, cand intrarea bancilor straine in Romania nu va mai fi impiedicata de procedee birocratice, acest proces se va intensifica", a spus Dochia.

In opinia bancherului BRD, nu va exista o migrare masiva a clientilor spre bancile din afara Romaniei doarece exista foarte multe bariere care vor fi mentinute. El a precizat ca nivelul dobanzilor va ramane in continuare mai ridicat decat in Uniunea Europeana (UE), din cauza unor factori structurali: "si in UE nivelul dobanzilor este diferit, in functie de raportul dintre cerere si oferta sau factori de risc specifici. De pilda, in Germania costul creditarii este mai scazut decat in alte tari"

Potrivit lui Dochia, principalul impediment in scaderea dobanzilor este pericolul inflatiei, mai ales dupa anuntul privind scumpirea pretului la gaze. "Aceasta scumpire se va reflecta anul viitor si ma ingrijoreaza faptul ca am putea avea o inversare a trendului descrescator din ultimii ani. O decizie a bancii centrale de majorare a dobanzii de politica monetara nu ar arata altceva decat ingrijorarea fata de aceasta tendinta", a afirmat Dochia.

Directoul din cadrul BRD a declarat ca o decizie de majorare a dobanzii se va rasfrange, implicit, asupra costului creditarii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri