Moneda autohtona a inregistrat in acest an cea mai mare crestere la nivel mondial in raport cu dolarul american, analistii estimand o continuare a aprecierii leului pana la finalul acestui an. De asemenea, noi cresteri ale leului in raport cu celelalte monede sunt asteptate si in 2007, pe fondul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana
Leul a fost in 2006 moneda care a castigat cel mai mult in fata dolarului, apreciindu-se cu 20% fata de moneda americana. Ultimul curs oficial afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) este de 2,6006 lei/dolar, care reprezinta cotatia cea mai scazuta a monedei americane in fata celei romanesti din ultimii cinci ani si unsprezece luni, mai precis din 5 ianuarie 2001 cand cand dolarul era cotat la 2,6016 lei.

Cresterea investitiilor straine a fost unul din principalii factori care au dus la intarirea leului, scrie Bloomberg. Ne asteptam ca aprecierea leului sa continue, a declarat Oliver Kastner, care administreaza obligatiuni in valoare de sapte miliarde de. dolari la Deka Investments in Frankfurt, 5% din acestea fiind emise in lei. Sunt multi investitori straini care nu pot deocamdata sa investeasca in Romania, dar o vor putea face dupa integrarea in Uniunea Europeana. Companiile vor sa profite de forta de munca bine pregatita si ieftina de care dispune Romania, a continuat acesta pentru.

Potrivit estimarilor, investitiile straine in Romania se vor ridica in 2006 la valoarea de opt miliarde de euro (10,7 miliarde de dolari), oficialii estimand un nivel de 10 miliarde de euro pentru anul urmator, aproape dublu fata de cele 5,2 miliarde euro inregistrate in 2005.

Cresterea investitiilor straine si intarirea leului a atras si atentia investitorilor pentru obligatiunile in lei listate pe pietele internationale. Acestea sunt mai rentabile comparativ cu cele emise in euro sau dolari, dobanda de referinta pentru leu fiind de 8,75%, comparativ cu 5,25% pentru dolari si 3,5% pentru euro.

In acest moment este in curs, pe bursa din Luxemburg, cea mai mare emisiune externa in lei, efectuata de BRD - Groupe Societe Generale (SocGen). Emisiunea de obligatiuni in lei, in valoare de 500 milioane lei, are o scadenta la cinci ani si o dobanda anuala de 7,75%, emisiunea initiala fiind rezervata investitorilor nerezidenti. Emisiunea a fost suprasubscrisa, BRD vanzand obligatiuni in valoare totala de 735 milioane lei.

Intarirea leului va continua si in 2007, apreciaza analistii, integrarea Romaniei in UE fiind un factor catalizator pentru cursul monedei nationale in raport cu celelalte monede. Beat Siegenthaler, analist financiar la TD Securities in Londra, considera ca leul ar mai putea castiga inca patru procente in raport cu dolarul pana la finalul acestui an, estimand un curs de 2,48 lei pentru un dolari la finele anului.

Unii analisti considera insa ca leul nu se va mai aprecia foarte mult in perioada urmatoare. Leul nu va mai beneficia mult de fluxul de investitii straine care intra in acest moment in Romania. Autoritatile locale nu mai au ce sa vanda, considera Margarete Strasser, care administreaza obligatiuni in valoare de 500 milioane de dolari pentru Capital Invest din Viena. Capital Invest nu a subscris obligatiuni emise in lei romanesti si nici nu intentioneaza potrivit. Sunt prea scumpe avand in vedere gradul de dezvoltare al tarii si dimensiunile deficitului, a mai afirmat reprezentanta companiei.

Economia romaneasca continua insa sa se intareasca, iar acest factor ajuta si la aprecierea leului. Produsul intern brut (PIB) in primele noua luni ale anului a fost de 229,5 miliarde de lei, in crestere cu 7,8% fata de perioada similara a anului precedent potrivit datelor publicate de catre Institutul National de Statistica (INS).

Leul s-a intarit si fata de euro in acest an, atingand cea mai buna valoare a cursului comparativ cu moneda europeana. Cursul de BNR afisat pentru astazi este de 3,4321 lei/euro, valoare care nu a mai fost atinsa din august 2005, cand leul era tranzactionat pe 9 august la un curs de 3,4264 lei/euro. Evolutia cursului leu/euro ar putea fi influentata pe final de an si de intrarile de capital ale celor care au muncit in strainatate si vin la finalul anului in tara, schimband sumele in lei.

Cresterea economica si intarirea monedei nationale in raport cu celelalte monede au sustinut si cresterea Bursei de Valori Bucuresti, valoarea indicelui BET majorandu-se in acest an cu 22,6 procente.

Pe piata romaneasca, dolarul nu se tranzactioneaza direct fata de moneda nationala, iar cursul afisat de BNR este de fapt o cotatie indirecta, care calculeaza cursul leului fata de dolar pe baza cursului leu/euro si dolar/euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri