Conducerea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a aprobat contributia de 40 milioane euro la fondul de investitii Accession Mezzanine Capital II, estimat la 200 milioane euro, care va plasa bani in firme de marime medie din Europa Centrala si din Balcani, a anuntat institutia
Conducerea institutiei economice a luat aceasta decizie pe 9 ianuarie, iar contractul de finantare a acestui fond de BERD a fost deja semnat. Accesion Mezzanine Capital II este al doilea fond cu acelasi nume. Ambele (n.r. Accesion Mezzanine Capital si Accesion Mezzanine Capital II) sunt fonduri regionale ce acopera Europa Centrala si tarile baltice, iar Romania reprezinta o parte importanta a pietelor acestor fonduri, a declarat pentru NewsIn, conducatorul proiectului din partea BERD, Wojciech Ciszek.

Capitalizarea maxima a fondului va fi de 250 milioane euro. Fondul ar mai putea investi o parte mica din capitalul sau in companii din Ucraina si Rusia. Fondul de investitii urmeaza sa ofere finantare "mezanin" si prin aport la capitalul social. Fondul de tip "mezanin", are doua surse de finantare, fondurile proprii si imprumuturile din piata financiara. Asa-numita finantare de tip "mezanin", relativ necunoscuta pe piata din Romania, descrie un credit acordat de un fond de investitii unei companii, cu posibilitatea convertirii datoriei in actiuni, in cazul in care imprumutul nu este restituit integral si la scadenta.

BERD a afirmat in comunicat ca sustine dezvoltarea unor manageri pentru fondurile de tip "mezanin", restructurarea companiilor in care se va investi si prezentarea unui nou model de finantare pentru companii, inclusiv pentru cele care din tarile mai putin dezvoltate.

Accession Mezzanine Capital II este al doilea fond cu acelasi nume si va continua sa foloseasca strategia Accession Mezzanine Capital I, a informat Banca. Fondul urmeaza sa fie gestionat de Mezzanine Management Central Europe si se va constitui ca o societate simialara celei cu raspundere limitata din Anglia (n.r. English limited partnership). Este de asteptat ca bancile si alti investitori privati, inclusiv investitori institutionali din Europa si Statele Unite ale Americii, sa contribuie la acest fond, se spune in comunicatul BERD.

BERD si-a mai anuntat, in luna octombrie, posibila participare la un alt fond de investitii de tip "mezanin". Institutia ar putea participa cu 25 milioane euro la constituirea fondului Syntaxis Mezzanine Fund, care va fi gestionat de Syntaxis Capital si va fi avea o marime maxima de 150 milioane euro. Decizia boardului BERD in chestiunea participarii costituirea Syntaxis Mezzanine Fund va fi luata la inceputul lunii decembrie.

Conducerea BERD a aprobat recent participarea cu 25 milioane euro (85,6 milioane lei) la Syntaxis Mezzanine Fund, un fond de investitii de 150 milioane euro, care va investi o parte din aceasta suma si in Romania. Syntaxis Mezzanine Fund, un fond de investitii de tip mezanin, care va aduna 150 milioane euro (513,7 milioane lei), ar putea investi in Romania o mare parte din acesti bani si datorita oportunitatilor unice de pe piata interna, declara, pe 7 noiembrie 2006, pentru NewsIn, managerul asociat si fondatorul Syntaxis Capital, Ben Edwards.

Institutia economica internationala este unul din cei mai mari investitori din Romania, valoarea celor circa 115 de proiecte derulate in perioada 1991-2005, in domenii de la agroturism la banci si infrastructura, cumuland 3,2 miliarde de euro. Impreuna cu partenerii sai publici si privati, banca a mobilizat aproximativ 6,1 miliarde de euro, in investitii suplimentare. Pentru investitiile in sectoarele munincipale si de mediu, BERD a investit in Romania aproape 400 milioane euro, care depasesc in total 1,2 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri