Casa de brokeraj Broker Cluj a transmis, joi, o adresa Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) prin care ii cere sa rezolve \"blocajul eliberarii extraselor de cont\" de catre Depozitarului Central, datorat unui conflict de interese, sustine presedintele Broker, Petru Prunea
Casa de brokeraj Broker Cluj sustine, in documentul transmis arbitrului pietei de capital ca exista un conflict de interese prin alegerea in Consiliul de Administratie al Depozitarului Central a cinci directori de case de brokeraj.

In adresa transmisa conducerii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) prin care acuza prejudicierea investitorilor si al actionarilor. "Este vorba de blocajul imoral al eliberarilor de extrase de cont", sustine Prunea, potrivit NewsIn. "in anul 2006 v-am adus la cunostinta conflictul de interese rezultat din alegerea in Consiliul de Administratie al Depozitarului Central (D.C.) a cinci directori de Societati de Servicii de Investitii Financiare (SSIF). Deja au si aparut primele dovezi ale acestui conflict si consecintele lui din cele mai putin favorabile pietei", scrie Petru Prunea in adresa catre CNVM

Potrivit presedintelui Broker Cluj peste 8.000 de cereri cereri de eliberare a extraselor de cont asteapta sa fie procesata inca din luna noiembrie 2006, iar alte mii de cereri sunt la sediile casei de brokeraj. "Mii de actionari din Botosani pana la Slatina si Cluj protesteaza zilnic ca nu primesc extrasele desi le-au achitat contravaloarea cu mult timp in urma", sustine Prunea

Presedintele Broker Cluj cere comisiei sa dea posibilitatea caselor de brokeraj sa elibereze extrasele de cont, ceea ce ar echivala cu descentralizarea activitatii depozitarului. Prunea spune ca unele case de brokeraj au depus documentatia necesara pentru cereri de eliberare a extraselor de cont.

"Ce sa le spunem oamenilor care de 3 luni asteapta sa-si vanda actiunile? Ce incredere au ei in piata si in institutiile ei?" intreaba Petru Prunea. Depozitarul Central a preluat, din 13 decembrie 2006, prin decizia CNVM, serviciile de depozitare si registru si, respectiv, de efectuare a oricaror operatiuni conexe de la Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare pentru Valori Mobiliare (SNCDD), Bursa de Valori Bucuresti si societatile de registru independent, in baza contractelor incheiate de acesta cu societatile listate pe o piata reglementata si in sistemele alternative de tranzactionare. Ulterior, Depozitarul Central va negocia si va incheia contractele de depozitare si registru cu societatile emitente ale caror valori mobiliare se tranzactioneaza la bursa, potrivit deciziei CNVM.

Depozitarul Central a fost autorizat, ca societate pe actiuni, si in luna iunie 2006 are un capital social de 3 milioane euro. Actionarul mahoritar al Depozitarului Central este Bursa de Valori Bucuresti, cu 54% din capitalul, restul actiunilor fiind detinute de banci si institutii financiare.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a validat, in luna octombrie, sapte membrii ai consiliului de administratie al Depozitarului Central, institutia care efectueaza operatiunile de depozitare si cele de compensare-decontare a tranzactiilor cu valori mobiliare.

Cei sapte membrii validati de CNVM la 12 octombrie sunt Nicolae-Alexandru Rusu, reprezentant al SIF 5 Oltenia,, Carmen Dumintrescu, reprezentant al SIF 1 Banat-Crisana, Dana-Mirela Ionescu, Stere Farmache, Rares Nilas, Sergiu Ovidiu Pop si Adrian Manaila, care reprezinta actionarul majoritar, Bursa de Valori Bucuresti. Din vechii membrii, Ioan Catona si Cecilia Manta au fost mentinuti ca membrii ai Consiliul de Adminsitratie. Presedintele Consiliului de Administratie este Adriana Tanasoiu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri