Pana la finalul lunii februarie conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va analiza posibilitatea coborarii plafoanelor de indatorare impuse populatiei si va modifica norma privind limitarea riscului de credite, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Oficialii BNR se vor intalni cu ocazia aprobarii noului proiect legislativ, privind eliminarea avansului obligatoriu pentru creditele ipotecare. "In momentul de fata in proiectul de regulament raman normele privind plafonul de indatorare, cel general de 40%, pe creditul de consum totalul datoriilor nu poate sa depaseasca 30%, pe creditul imobiliar, unde limita este de 35%. Dupa discutia avuta in Comitetul de Supraveghere si Consiliul de Administratie al BNR, ramane de vazut daca daca aceste norme vor ramane asa cum sunt in momentul de fata in proiect", a declarat pentru Money Channel Adrian Vasilescu.

In opinia lui Vasilescu, chiar daca BNR va flexibiliza normele privind avansul obligatoriu, nu inseamna ca bancile vor renunta la avans sau la garantii, mai ales ca avem legi care stabilesc exact obligatiile bancilor privind sistemul de garantare.

"Nicaieri in lume, creditele nu se dau fara garantii si nici in Romania nu se vor da fara garantii, asa ca va ramane de aici incolo la latitudinea bancilor in ce conditii vor percepe avans. Probabil ca vor fi stabilite conditii de la banca la banca pe de-o parte si de la client la client pe de alta parte. Asta inseamna ca negocierea cu bancile va inta in prim plan, ca fiecare contract de creditare va fi negociat si avansul se va stabili diferentiat, de la client la client.", a mai declarat Adrian Vasilescu, potrivit NewsIn.

Consilierul BNR a explicat ca garantiile vor fi stabilite pe de-o parte dupa lege, pentru ca legea stabileste prevederi privind garantiile, iar bancile isi vor face propriile regulamente prin care vor stabili cum percep avansul, garantia si cum vor fi incheiate contractele. De asemenea, a mai precizat ca Banca Nationala va avea grija ca populatia sa nu se supra-indatoreze.

In ceea ce priveste piata imobiliara, Vasilescu considera ca exista doua categorii de preturi pe piata imobiliara din Romania: pretul real si pretul afisat. "Este poate singurul produs, in momentul de fata - locuinta, care mizeaza foarte mult pe pretul afisat. Din cauza asta, consider ca s-a produs chiar un blocaj. Cei care vand afiseaza un pret, cei care cumpara nu-l vor sa-l ofere. Cert este ca pretul afisat, pentru ca el poate sa deruteze foarte mult piata, a mai precizat Vasilescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri