Ministerul Finantelor Publice (MFP) a plasat titluri de stat de tip benchmark (de referinta) cu valoarea nominala de numai un miliard lei, fata de 1,5 miliarde lei cat isi propusese, iar rata cuponului este de 6,5% pe an, cu scadenta pe 5 martie 2012, a informat un comunicat al bancii centrale.

MFP a atras doar un miliard lei de la investitori, din cele 1,5 miliarde lei pe care si le propusese, pentru ca cei care au participat la licitatie au cerut un randament mai mare 7,18% , "acesta fiind nivelul maxim pe care Ministerul de Finante a fost dispus sa il accepte", a declarat, pentru NewsIn, analistul Finansbank, Melania Hancila.

Randamentul mediu acceptat de MFP este de 7,03%, iar investitorii au oferit o suma de 3,811 miliarde lei, de peste doua ori mai mare decat suma pe care era dispus sa o atraga MFP. Ofertele anterioare de titluri de stat au fost suprasubscrise si de aproape sase ori, dar titlurile erau emise pe o perioada mai scurta. Valoarea nominala a unei obligatiuni a fost de 10.000 lei, iar termenul de emisiune este 5 martie.

Ministerul Finantelor a programat, in primul trimestru din 2007, sapte emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat in valoare de 5,7 miliarde lei. Licitatiile pentru certificatele de trezorerie vor avea loc in fiecare luna a anului 2007 si vor fi organizate in a treia saptamana din luna. Data de licitatie va fi in ziua de luni, iar cea de decontare in ziua de miercuri. Licitatiile pentru obligatiunile de stat de tip benchmark vor avea loc in fiecare luna a acestui an, cu exceptia lunii ianuarie, si vor fi organizate in prima saptamana a lunii. Data de licitatie va fi in ziua de joi, iar cea de decontare in ziua de luni.

Ministerul Finantelor a estimat ca va lansa, in 2007, emisiuni de titluri de stat pe piata interna, in valoare de opt miliarde de lei si o emisiune de titluri de stat pe pietele internationale de circa 500 milioane de euro. in 2006, Finantele au anulat toate emisiunile de titluri de stat programate prin calendarul dat publicitatii la inceputul anului, pentru ca bugetul consolidat a inregistrat excedent in fiecare luna. Potrivit legii datoriei publice, statul nu se poate imprumuta in conditii de surplus bugetar.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri