De la inceputul anului pana in prezent, numarul companiilor straine de asigurari care au notificat, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) ca vor sa vanda produse in Romania a ajuns la 65, ceea ce echivaleaza cu mai mult de un asigurator strain nou intrat pe zi
Astfel, 64 de asiguratori straini au anuntat arbitrul asigurarilor cu privire la intentia de a activa in Romania, in baza principiului liberei circulatii a serviciilor, potrivit informatiilor de pe pagina de internet a CSA. Doar o firma de asigurari a notificat CSA cu privire la intentia de a deschide o sucursala in Romania, in baza dreptului de stabilire.

Pe lista CSA figureaza nume importante din piata asigurarilor. AXA, al doilea mare asigurator european, va putea vinde produse in Romania prin diviziile din Franta, Germania si Marea Britanie. Veniturile companiei AXA au crescut, in 2006, cu 9,9% fata de 2005, atingand valoarea de 78,7 miliarde euro, datorita conditiilor favorabile de pe piata mondiala a asigurarilor.

Alt nume important este asiguratorul australian QBE, liderul pietei asigurarilor din Australia si unul din cele mai mari grupuri din piata mondiala. QBE a inregistrat, in 2006, un profit net in valoare de 1,483 miliarde dolari, cu 36% mai mult decat in 2005, si un volum total de prime brute subscrise de 10,4 miliarde dolari, in crestere cu 10% fata de anul precedent. Compania australiana a finalizat peste 90 de achizitii, incepand cu anul 1982, si deruleaza afaceri in peste 40 de tari.

Society of Lloyd's este o piata de asiguratori si reasiguratori din Marea Britanie, unde persoane fizice si companii se asociaza si impart riscurile. La inceputul anului trecut, furnizorii de capital ai Lloyd's numarau 55 de corporatii, aproape 2.000 de persoane fizice. Profitul brut al asociatiei pentru prima jumatate a anului 2006 a fost de 1,35 miliarde lire sterline, in scadere de la 1,38 miliarde lire sterline in aceeasi perioada a 2005.

Unele companii care mai au o subsidiara in Romania, precum Generali, Allianz sau Aviva, cateva din cele mai mari societati de asigurare europene, au anuntat ca vor sa desfasoare activitati in Romania, pe baza principiului liberei circulatii a serviciilor. Astfel, Generali va putea vinde produse in Romania prin divizia din Ungaria, Allianz prin trei companii specializate din Germania si Olanda si Aviva prin divizia britanica a asiguratorului.

De la inceputul acestui an, un numar de 64 de asiguratori din UE au notificat CSA cu privire la intentia de a activa in Romania, in baza principiului liberei circulatii a serviciilor, din care 26 din Marea Britanie, sapte din Austria, opt din Franta, sapte din Germania, sase din Irlanda, cate doua din Italia, Luxemburg si Olanda si cate una din Gibraltar, Liechtenstein, Suedia si Ungaria.

O singura companie de asigurari din UE, Coface Austria Kreditversicherung AG din Austria, a notificat CSA cu privire la intentia de a deschide o sucursala in Romania, in baza dreptului de stabilire. In plus, numarul intermediarilor care au anuntat CSA ca vor sa desfasoare activitati pe piata asigurarilor din Romania a ajuns la 43.

Potrivit jucatorilor din piata romaneasca a asigurarilor, afluxul asiguratorilor straini este abia la inceput. "In Polonia si Ungaria la unul-doi ani dupa ce au aderat la UE, erau intre 200 si 300 de noi companii de asigurari, a declarat, recent pentru NewsIn, directorul ING Asigurari de Viata, Bram Boon. Asadar, acesta este doar inceputul, a remarcat Boon. Aceste noi companii vor aduce beneficii consumatorilor, deoarece vor concura la nivelul pretului si al calitatii serviciilor, a reprezentantul celei mai mari companii romanesti pe segmentul asigurarilor de viata.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, orice asigurator sau intermediar in asigurari, autorizat in oricare din celelalte state membre ale Spatiului Economic European (SEE), poate activa in Romania, fie direct, fie prin intermediul unei sucursale, fara ca pentru aceasta sa aiba nevoie de inca o autorizatie din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, precizeaza institutia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri