Erste Bank ar putea lista Banca Comerciala Romana (BCR) la Bursa din Bucuresti prin oferta publica initiala (IPO), majorand capitalul astfel incat sa nu-si piarda controlul asupra bancii, a declarat la The Money Channel (TMC), presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala. Potrivit lui Mihai Fercala, in cazul listarii BCR la Bursa putem asista la un IPO (o oferta initiala de actiuni) si a precizat ca "asta este punctul de vedere al SIF-urilor" si al sau personal.

Presedintele SIF 3 a explicat ca pentru listarea BCR la Bursa "va fi o majorare de capital cu actiuni noi si se va diminua participatia SIF-urilor, se va diminua si participatia lui Erste, astfel incat Erste sa aiba 50% plus inca cateva actiuni", astfel incat "intr-o astfel de marja, va exista un pachet foarte mare de actiuni, care poate fi pus in circulatie pe piata". Fercala estimeaza ca se pot pune in circulatie aproximativ 12-13% din pachetul de actiuni.

Mihai Fercala a mai spus potrivit NewsIn, ca "daca se va face o prima oferta publica primara in vederea listarii", nici SIF-urile si nici Erste nu vor subscrie, intrucat este nevoie ca acesti actionari sa se abtina de la aceasta prima oferta, tocmai pentru a permite cator mai multi actionari, "altii decat cei existenti acum, sa intre in posesia actiunilor, care sa asigure pe urma lichiditatea in piata". "Altfel - a explicat Fercala - daca facem o listare si le luam noi, n-am schimbat lucrurile, si astea-s si conventiile facute".

Pe de alta parte, Fercala a declarat ca se vehiculeaza de foarte multa vreme in piata scenariul ca unul din SIF-uri sa tradeze si sa-si vanda participatia la BCR, dar a sustinut vehement ca aceasta posibilitate este nula, pentru ca "in acet moment, la nivelul datelor de analiza despre BCR, despre strategiile actionarului majoritar din BCR de dezvoltare a bancii pe urmatorii trei ani, este periculos sa faci o vanzare a pachetului de 6%", atat cat detine fiecare SIF.

Presedintele SIF Transilvania crede ca nici un SIF nu-si asuma riscul de a lua acum o astfel de decizie, neavand de unde sa stie la ce valoare va fi perceputa detinerea unui pachet de actiuni in BCR de 6% dupa cotarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). De asemenea, presedintele SIF 3 a declarat ca Erste e obligat sa listeze BCR la Bursa, si crede ca "este putin probabil ca un grup asa de serios cum este grupul Erste sa incerce sa lucreze ca sa tradeze un SIF".

Fercala nu a exclus si posibilitatea ca Erste sa decida la un moment dat, "cand crede el ca e posibil si cand crede ca pretul pe care poate sa-l obtina in urma unei astfel de tranzactii, sa vanda el un anumit pachet inainte de a majora capitalul social", dar s-a declarat sceptic in aceasta privinta. "Aproape sigur, Erste va negocia impreuna cu SIF-urile o majorare de capital social si punerea in vanzare catre alti investitori inafara celor existenti la aceasta data, a pachetului respectiv de actiuni", a conchis presedintele SIF Transilvania.

Erste ar putea refuza alocarea a 55% din profitul net al BCR pentru dividende

Erste Bank ar putea refuza propunerea conducerii Bancii Comerciale Romane (BCR) de a repartiza 55% din profitul net al anului 2006 sub forma dividendelor, invocand necesitatea investitiilor in dezvoltare, a mai declarat presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala.

SIF-urile, care impreuna detin peste 30% din actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR), sustin propunerea conducerii executive a bancii, conform careia ar urma ca 55% din profitul net rezultat dupa impozitare si plata intereselor minoritare sa fie distribuit sub forma de dividende, a declarat Fercala.

Fercala a spus ca luni, in cadrul Consiliului de Supraveghere al BCR s-a discutat pe tema rezultatelor financiare, a bilantului contabil, contul de profit si pierdere, raportul consolidat al administratorilor pentru tot grupul BCR, precum si pe tema distribuirii profitului net, in vederea convocarii AGA de la finele lunii aprilie.

Potrivit presedintelui SIF Transilvania, luni, in Comitetul de Audit si Conformitate s-a avizat repartizarea a 55% din profitul net pentru dividende, beneficiind in acest sens de propunerea Consiliul de Supraveghere, ca plata dividendelor sa se faca pana la data de 30 iunie.

Mihai Fercala a precizat ca problema care poate fi ridicata de grupul Erste, este ca pentru implementarea programului conceput de actionar pentru dezvoltarea BCR, este nevoie de bani care nu pot fi alocati si pentru plata dividendelor in cota de 55% din profitul net.

Presedintele SIF 3 a declarat ca in aceasta situatie, Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) va trebui sa decida, iar Erste poate avea o alta opinie fata de SIF-uri si este posibil sa poata sa-si impuna vointa in AGA, dar problema este obtinerea numarului de voturi necesare pentru aprobarea alocarii de dividende, pentru ca "o astfel de propunere sa se ia cu jumatate plus unu din cei prezenti acolo, cu conditia ca cvorumul sa fie cel legal, si va fi, pentru ca numai Erste singur daca vine, are cvorum legal". Fercala a adaugat ca un singur lucru este cert la aceasta ora si anume, ca procentul de alocare al dividendelor nu poate fi mai mic de 40%, grupul Erste fiind obligat sa aloce aceasta cota.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri