Valoarea de piata a companiei Oil Terminal Constanta (OIL), a urcat marti cu 14,56% pana la 311,6 milioane lei (99,87 milioane euro), dupa anuntarea intentiei de promovare in prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), informeaza NewsIn.
In sedinta de luni capitalizarea companiei era de 271,99 milioane lei, inainte de publicarea anuntului de incepere a demersurilor de promovare la prima categorie a bursei.

Valoarea de piata a companiei Oil Terminal Constanta (OIL) de 311,6 milioane lei (99,87 milioane euro) corespunde unei cotatii de 0,535 lei pe actiune.

La sfarsitul anului 2006, cotatia titlurilor Oil Terminal a fost de 0,274 lei pe actiune, cotatie care a dat o capitalizare de 159,5 milioane lei. Cotatia de marti a titlurilor companiei constantene a crescut de 1,95 ori comparativ cu valoarea de 0,274 pe care o avea la sfarsitul anului trecut.

Compania Oil Terminal Constanta (OIL) a depus, luni, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) documentatia pentru promovarea la prima categorie a Bursei.

"Cresterea de marti a cotatiilor Oil Terminal s-a produs pe fondul anunutului de ieri (luni) facut de companie. Din punct de vedere al volumului tranzactiilor, acesta a fost destul de mic de 0,086% din capital, ceea ce demonstreaza ca actiunile companiei nu au intrat inca in vizorul investitorilor straini. Nici rezultatele financiare ale companiei nu confirma, in acest moment, asteptarile investitorilor", a declarat Adrian Simionescu, broker la Finans Securities, citat de NewsIn.

Compania si-a propus inca de la inceputul anului promovarea la prima categorie a Bursei, si au asteptat momentul prielnic, sustin reprezentantii Oil Terminal.

Oil Terminal se afla in litigiu cu statul roman, dupa ce unul din actionarii minoritari, fondul de investitii Broadhurst Investments a cerut despagubiri de peste 10 milioane dolari intr-un dosar depus la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). La vremea depunerii dosarului la CEDO, Broadhurst Investments, actionar minoritar al Oil Terminal, a cerut daune de 4,5 milioane dolari statului roman intr-un proces deschis pentru prejudiciile suferite in urma transferului unor active.

Broadhurst Investments a depus plangere la CEDO in data de 16 octombrie 2003. Plangerea viza o ordonanta a guvernului din ianuarie 2001, prin care erau reglementate situatia juridica a rezervoarelor, conducetelor de transport al titeiului si al produselor petroliere, precum si a celolalte instalatii si echipamente aferente activitatii companiei constantene. Totodata, Broadhurst Investments a contestat si decizia adunarii generale a Oil Terminal din iulie 2001, prin care au fost reevaluate activele companiei care fusesera trecute in proprietatea statului.

Actiunile Oil Terminal se tranzactioneaza la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti, sub simbolul OIL. Compania are un capital social de 58,24 milioane lei (18,66 milioane euro), divizat in 582,43 milioane de actiuni. in prezent, actionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului cu o detinere de 59,62% din actiuni. Broadhurst Investments controleaza 7,61%, iar Fondul Proprietatea are 10% din capital.

Compania cel mai mare operator pe mare, specializat in vehicularea titeiului, produselor petroliere si petrochimice lichide si a altor produse si materii prime in vederea import/exportului si tranzitului. Principalii clienti ai companiei sunt Petrom, Rompetrol Rafinare, Petrotel Lukoil, Rafo Onesti si Oltchim. Compania avea la sfarsitul anului 1.309 de angajati.

Compania a fost listata la Bursa de Valori Bucuresti in data de 9 februarie 1998. Prima sedinta pe piata de capital s-a incheiat cu o cotatie de 0,097 lei pe actiune. Oil Terminal Constanta a fost infiintata in anul 1898, purtand numele de Steaua Romana si pana in anul 1990, societatea a functionat sub diverse nume.

Compania Oil Terminal Constanta, a afisat pe primul trimestru din 2007 un profit net de 546.700 lei, de circa zece ori mai mic fata de intervalul similar din 2006, pe fondul scaderii veniturilor din exploatare.

In primul trimestru din acest an, cifra de afaceri a companiei a fost de 29,24 milioane lei, cu 17,3% mai mica decat in intervalul similar din 2006, cand afacerile companiei au fost de 35,38 milioane lei.

Oil Terminal Constanta estimeaza o crestere a profitului net cu 48% in acest an, pana la 2,31 milioane lei, comparativ cu anul trecut, cand profitul net a fost de 1,56 milioane lei. Compania mizeaza si pe o crestere a veniturilor totale pana la 132,8 milioane lei, cu 8,4% mai mari decat in anul anterior.

Oil Terminal a incheiat anul 2006 cu un profit net de 1,56 milioane lei, de aproape patru ori mai mic decat in anul precedent, cand rezultatul net a fost de 6,06 milioane lei. Cifra de afaceri a companiei in 2006 a fost de 121,5 milioane lei, cu 5% mai mica decat in anul anterior, cand operatorul a obtinut o cifra de afaceri de 128 milioane lei. Actionarii companiei vor primi un dividend brut in valoare de 0,002 lei pe actiune, aferent anului 2006, dupa ce pentru anul 2005, actionarii Oil Terminal au primit un dividend brut de 0,00544 lei, iar pentru 2004, valoarea dividendului a fost de 0,00456 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri