Aprecierea puternica a leului in acest an ii forteaza pe micii producatori sa iasa din afaceri si afecteaza exporturile, mai ales pe cele de bunuri cu valoare adaugata scazuta precum textilele, arata o analiza Reuters.
Moneda romaneasca a urcat cu 7% fata de euro de la inceputul acestui an, dupa o crestere de 10% in 2006, expunand sute de exportatori locali unor pierderi puternice. Dintre acestia, putini apeleaza la masurile de protectie impotriva riscurilor pe pietele financiare.

O mare parte a productiei romanesti se bazeaza inca pe tehnologii invechite, din perioada comunista si se concentreaza pe bunuri de baza precum textilele, care pot fi fabricate la costuri mici, dar sunt sensibile la miscarile de pret, mai scrie Reuters, citat de NewsIn. "Cateva sute de exportatori vor finaliza procedurile de faliment in decembrie", a spus seful Asociatiei Romane a Exportatorilor si Importatorilor, Mihail Ionescu.
"Impactul este mult mai mare. Exportatorii vor pierde 25 milioane euro pe luna la fiecare apreciere a leului cu 1%", a adaugat acesta. Reprezentantii industriei au cerut, in repetate randuri, bancii centrale, sa intervina pentru a slabi leul. Cu toate aceste, banca a fost reticenta la interventii, deoarece moneda puternica ajuta la mentinerea inflatiei la un nivel scazut.

In mod oficial, banca nu a mai intervenit pentru a influenta cursul monetar de la sfarsitul anului 2005, cand a cumparat euro pentru a mentine leul slab. Unii analisti sustin ca banca a intervenit pe piata, sub acoperire, in cursul acestei luni, cand leul a ajuns la varful ultimilor cinci ani, de aproximativ trei lei pe euro. Banca centrala a negat aceste afirmatii. Bancile cumparau un euro cu 3,1250 lei si il vindeau cu 3,1300 lei in deschiderea sedintei valutare de vineri, la un nivel apropiat de cel de joi seara, in lipsa unor tranzactii cu sume semnificative.

Aprecierea leului a fost sustinuta mai ales de cererea straina, deoarece investitorii si-au plasat banii in active cu risc mai ridicat la nivel global sau au speculat pentru castiguri mari, dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, la inceputul lui 2007.

Piata slab dezvoltata a instrumentelor financiare derivate din Romania, care a fost deschisa strainilor anul trecut, le acorda companiilor putine stimulente pentru a contracara riscurile monetare. Potrivit analistilor, cererea din partea producatorilor disperati ar putea fi exact lucrul de care piata are nevoie. "Noi asiguram impotriva riscurilor pe bursele straine de valori, insa nu ne-am gandit ca trebuie sa prevenim riscurile provocate de cursul valutar. Ne descurajeaza lipsa de experienta", a spus directorul pentru dezvoltare si strategii al producatorului de echipament auto Electroprecizia, Serban Carsteanu.

Romania are mare nevoie de exporturi pentru a contracara importurile masive si pentru a reduce deficitul de cont curent, care este de peste 10% din Produsul Intern Brut (PIB). Exporturile au crescut, in primele cinci luni ale acestui an, cu 12,7%, insa importurile au urcat cu 28,6%, provocand dublarea deficitului de cont curent la 5,94 miliarde euro fata de anul precedent.

Economistii avertizeaza ca deficitul ar putea provoca prabusirea leului, in cazul in care investitiile straine din Romania se imputineaza sau pietele globale isi pierd interesul pentru economiile emergente. Acestia mai spus ca exportatorii dau deja semne de modernizare a productiei intr-o incercare de a depasi concurenta din partea pietelor mai ieftine.

Marea parte a exporturilor romanesti, dintre care 70% merg catre Uniunea Europeana, sunt produse de companii straine sau pentru contractori straini cu acces la o tehnologie superioara. "Multi dintre micii exportatori vor disparea din cauza lipsei strategiilor de investitii si a dorintei de a se proteja, insa aceasta nu va fi o tragedie", a spus seful pentru cercetare de la ABN Amro din Bucuresti, Radu Craciun, care a adaugat ca investitiile straine directe sunt ridixare si vor genera exporturi.

Romania are o buna reputatie in domeniul textilelor si al produselor din piele, care au reprezentat aproape un sfert din exporturile anului trecut. Cu toate acestea, concurenta puternica din partea producatorilor asiatici a redus exporturile de textile cu 2% anul trecut, in conditiile in care vanzarile de echipamente electrice si de utilaje au crescut cu 33% in 2006.

Analistii estimeaza o reducere mai mare a exporturilor de textile in 2007. "Modificarea structurii exporturilor in favoarea produselor cu o valoare adaugata mai mare are efecte pozitive in conditiile in care vrei randamente mai ridicate si costuri mai mici pentru folosirea resurselor", a spus economistul bancii UniCredit Tiriac din Bucuresti, Rozalia Pal, citata de Reuters.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri