Leul s-a depreciat ieri cu aproape patru bani (1,11%) fata de moneda europeana pana la 3,3995 lei/euro, ca urmare a cresterii aversiunii fata de risc a investitorilor, in ciuda faptului ca banca centrala a atras 800 milioane lei la o dobanda anuala de 7%, sustin dealerii.
Euro era tranzactionat vineri seara la 3,36 lei, iar luni dimineata cursul a urcat in deschidere la 3,38 lei/euro pentru ca in urmatoarele minute sa ajunga la nivelul de 3,3950 lei/euro. Ulterior a crescut in continuare pana la 3,4080-3,4100 lei/euro, nivel la care au aparut ordine masive de vanzare de valuta, fapt care a temperat deprecierea leului in apropierea nivelului de 3,4000-3,4020 lei/euro.

"Miscarea de depreciere semnificativa a leului are drept cauza aversiunea fata de risc a investitorilor de pe piata internationala, in contextul evolutiei negative a burselor. S-a putut observa, in ultima vreme, ca leul preia doar miscarile negative ale monedelor din regiune, probabil si din cauza indicatorilor macroeconomici, care nu au fost foarte incurajatori", a spus dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea, citat de NewsIn.

Cursul afisat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,3995 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu 1,11% fata de euro, de la 3,3618 lei/euro, cat era vineri.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat in prima parte a zilei pana la 1,4351 dolari/euro, la un nou nivel istoric, iar pana la ora 14:30, ora Romaniei, moneda americana s-a apreciat la 1,4181 dolari/euro.

Cursul afisat luni de banca centrala arata o depreciere a monedei nationale cu aproape trei bani (1,12%) fata de dolar, de la 2,3540 lei/dolar, cat era vineri, la 2,3804 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de luni un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 4,34% pe an, fata de 4,41% pe an cat era la sfarsitul saptamanii trecute, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a coborat la 5,50% pe an, de la 5,53% pe an cat era vineri.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei au coborat puternic la 2-4% pe an dupa ce BNR a anuntat ca suma atrasa in depozite la doua saptamani cu o dobanda anuala fixa de 7% se ridica la 800 milioane lei, in conditiile in care in piata au revenit luni 1,8 miliarde lei din depozitul de miercuri (17 octombrie), iar miercuri vor mai intra inca 1,3 miliarde lei din depozitul constituit vineri (19 octombrie).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri